728 x 90

AR6 – когато Alfa Romeo произвеждаше и бусове…

Днешната гама на Alfa Romeo e свита до само три модела, като до преди буквално няколко дни те бяха два. Новият Tonale е първият плъг-ин хибрид на марката и се очаква да се превърне в най-продаващия се представител на Alfa. Но в далечното и по-близкото минало италианците имаха доста по-пъстра палитра, която в определени години

Днешната гама на Alfa Romeo e свита до само три модела, като до преди буквално няколко дни те бяха два. Новият Tonale е първият плъг-ин хибрид на марката и се очаква да се превърне в най-продаващия се представител на Alfa. Но в далечното и по-близкото минало италианците имаха доста по-пъстра палитра, която в определени години включваше дори и лекотоварни машини.

За последен път Alfa Romeo предлага на своите клиенти бус през 1985 година. Тогава все още на щандовете на марката е наличен моделът AR6, който представлява ребрандирана версия на FIAT Ducato. Италианският бус, от своя страна, е разработен съвместно с други фирми и се предлага и като Peugeot J5, Citroën C25, Fiat Talento и Talbot Express.

Бусът на Alfa се предлага в две различни дължини на междуосието, както и в пътническа и товарна версии. AR6 си остава и до ден днешен последният лекотоварен автомобил, продаван някога от Alfa Romeo. В първата половина на 80-те години на миналия век той се произвежда в завода Sevel Campania (бивш ARVECO – Alfa Romeo Industrial Vehicles) в Помиляно д’Арко. Производството е преустановено на 1 януари 1986 г., когато предлагането на LCV превозни средства Alfa Romeo е прекъснато от FIAT. В същия завод производството на Fiat Ducato продължава до 1994 г.

В различните моделни години бусът на Alfa се предлага с богата гама бензинови и дизелови мотори. Карбураторните бензинови са четири, а има и един 2.0-литров бензин с инжекцион и катализатор, който развива максимална мощност от 85 к.с. В семейството от дизелови агрегати попадат седем различни разновидности с мощност в диапазона между 69 и 95 к.с. Любопитно е да се отбележи, че някои от близнаците на Alfa Romeo AR6 се предлагат и като електрически бусове с мощност от 58 к.с.

Ами ако Alfa Romeo реши да влезе в бизнеса с тежкотоварни камиони? Подобна идея представихме в тази статия.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *