728 x 90
Error, no Ad ID set! Check your syntax!

Официално и финално: Пенсионират Ford Mondeo догодина

Пуснат на пазара през 1993 г. като заместител на Sierra, Mondeo реализира около пет милиона продажби в Европа.

След като Ford приключи с производството на американския модел Fusion миналата година, европейският му брат Mondeo ще бъде сполетян от същата съдба в края на март 2022 г.

От Синия овал обявиха плановете си да прекратят сглобяването на автомобила от D-сегмента в завода си във Валенсия в Испания поради „нарастващата промяна в предпочитанията на клиентите“. Накратко, покачването на търсенето на кросоувъри и джиповете постепенно намалява търсенето на седани и комбита.

Пуснат на пазара през 1993 г. като заместител на Sierra, Mondeo реализира около пет милиона продажби в Европа. Макар че несъмнено е тъжно да чуем за раздялата с модела, това решение не е точно изненадващо.

Според говорител на Ford, цитиран от Automotive News Europe, „пазарният сегмент, в който се конкурира Mondeo, намалява от години и се е свил с около 80 процента от 2000 г. насам“.

Имайте предвид, че Mondeo не изчезва изцяло, тъй като Ford все още продава автомобила в Китай, където беше актуализиран миналата година с голям 12.8-инчов вертикален екран. Клиентите в КНР все още много харесват седаните, така че има доста голям шанс Mondeo да продължи да работи на местно ниво през следващите години.

Със сигурност не е шок, че Ford оттегля модела си от D-сегмента, но сме малко изненадани да чуем, че производството на миниваните Galaxy и S-Max ще продължи във Валенсия.

Прочети още:
Audi приключва с бензиновите и дизелови двигатели през 2026 г.

Очаква се непрекият наследник на европейския Mondeo и Fusion за Северна Америка да придобие формата на висока машина, подобна на SUV. Моделът бе забелязан няколко пъти на шпионски снимки и може да дебютира по-късно през 2021 г., но не е ясно дали ще запази названието Mondeo.

Във видеото по-долу можете да си припомните как Джеръми Кларксън, Джеймс Мей и Ричард Хамънд се разделиха с Mondeo преди време. По думите им, това е една от много малкото коли в света, за която са единодушни, че е страхотна.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget