www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Румънец спечели "King of Bulgaria"

16.08.2010 | Авто новини: Авто Спорт » Писта | Автор: | 19611 прочитания
A+ | A-

През изминалия уикенд в Хасково се проведе първият кръг от българският дрифт шампионат "King of Bulgaria", организиран от Българска дрифт федерация и Дунев моторспорт. Въпреки, че термометъра на картинг пистата в града "удари" 40 градуса за участие се записаха близо 50 състезателя, сред които и двама чужденци. Гостите от Румъния Калин Киортан и Добре Никулае пристигнаха с перфектно подготвените си автомобили BMW с които участват в румънския и европейския дрифт шампионат "King of Europe".
 Още с първите си излизания на свободните тренировки
в събота, и двамата румънци демонстрираха завидна техника и умения, които буквално стреснаха повечето български състезатели. С течение на обиколките стана ясно, че и повечето родни пилоти имат какво да покажат на румънците, въпреки, че нашите определено бяха крачка назад по отношение на автомобилите си. След цял ден каране, няколко прегряли двигателя и стотици скъсани гуми, дойде ред и на парадната обиколка на града водена от лидера в "King of Europe" Тодор Дунев и неговият Nissan 200SX. Пред смаяните погледи на гостите и жителите на Хасково бегачките бяха изложени на централният площад на града и всеки можеше ги разгледа отблизо и да се запознае с техните пилоти. Час по-късно целия керван следван от феновете се пренесе отново на трасето, където беше даден старт на двучасовото нощно дрифт шоу. Публиката стана свидетел на страхотни дрифт демонстрации и тандемен дрифт от стартиращите в серия по пет автомобила състезатели.
В неделя, заради големия брой участници и горещината,
 програмата беше оптимизирана и квалификациите започнаха по-рано от предварително обявеното. За първи път в кратката история на "King of Bulgaria" на старт в квалификациите застанаха 40 участници. Това наложи схемата на финалните двубои да се преработи и до финала бяха допуснати най-добрите 32-ма вместо 16 както беше в състезанията до сега. С пълен актив от 120 точки, Красимир Стефанов зае първо място в квалификацията, а основният му конкурент Калин Киортан остана втори само със точка по-малко. Шампиона от миналата година Владимир Николов завъртя само три обиколки със своя Opel Manta и знаейки, че колата му не е подготвена се пусна в състезанието със сервизния си автомобил Opel Askona силите на който стигнаха едва до 20-о място в квалификациите и отпадане още на 1/16 финала.
В борба за всеки сантиметър от трасето финалистите
участващи в директните елиминации дадоха всичко от себе си и своите автомобили, а публиката не пестеше  аплодисменти за атрактивните състезатели. Битките бяха наистина невероятни, а силите изравнени, което усложни задачата на съдиите в избора на по-добрия от двамата участници. Нерядко двубойте бяха преповтаряни до излъчване на победител, което допълнително натовари автомобилите в адската жега. Някои от участниците нямаха късмет в този кръг и въпреки перфектното си каране отпаднаха поради технически проблеми. Дилян Пенчев прекрати своето участие на 1/8 финала поради откачен радиатор и забрана в регламента за какъвто и да е ремонт по време на финалните двубои. Най-разочарован от всички беше Стефан Цанков, който се бореше от началото на квалификациите въпреки  счупения двигател на своето BMW, който постоянно изхвърляше маслото през ауспуха. По време на 1/4 финала срещу Александър Бурдин, моторът на Стефан тотално се предаде и състезателят единствено успя да направи една почетна обиколка, а публиката стана на крака и го изпрати с аплодисменти като за победител.
След многото адреналин и емоции до финала достигнаха
Красимир Стефанов, който успя да победи по пътя си Емил Кръстев, Дилян Пенчев, вицешампиона Александър Язов и Александър Бурдин. В другия поток до финалния сблъсък се добра Калин Киортан побеждавайки Галин Петров, Искрен Иванов, Цанко Цанов и Христият Ангелов. На финала Красимир показа класа и успя максимално да затрудни румънския състезател. Битката изглеше равностойна, но проблем в спирачките на варненеца буквално го изхвърли от трасето и за да предотврати инцидент Краси се устреми към празния паркинг в близост до пистата, където успя да спре. Така първият кръг от "King of Bulgaria" беше спечелен от Калин Киортан, който беше перфектен през целия уикенд. В спора за третото място се срещнаха Александър Бурдин и Християн Ангелов и след равностойна борба бронзовата купа спечели Ангелов. Организаторите бяха предвидили подобен развой на събитията и след финала освен купи за общото класиране, бяха раздадени и купи само за българския дрифт шампионат, където победител стана Краси Стефанов, втори Християн Ангелов и терти Александър Бурдин.
Струва си да се отбележи, че в двата дни на състезанието нямаше нито един инцидент, дори и лек удар, въпреки близо 50-те участници. Перфектната подготовка на мероприятието и трасето, както и нивото на състезателите направи изминалия уикенд истински празник на скоростта и димящите гуми.
 Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ