www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Изненада: Porsche вече има двигател за Формула 1

31.05.2019 | Авто новини: Авто Спорт » Формула 1 | Автор: Georgi Ivanov | 3670 прочитания
A+ | A-

Porsche вече разполага с двигател, който да използва във Формула 1 през сезон 2021, когато трябва да влязат новите, по-опростени технически правила в световния шампионат. Това потвърди шефът на Porsche Motorsport Фриц Енцингер, който допълни, че двигателят вече е започнал тестове, като става въпрос за 1,6-литров V6 двигател с турбо.

Доскоро се смяташе, че Porsche има интерес към Формула 1, но след закриването на програмата на компанията в световния шампионат за издръжливост (WEC) и потвърденото участие във Формула Е, тази тема беше изоставена.

Сега Енцингер разказа, че работата по новия мотор е започнала през 2017 година, като идеята е била той да смени 2-литровия V4 турбо агрегат, който използва в LMP1 компанията.

По него е работил екип от около 40 инженери, но работата не е била прекратена, след като е станало ясно, че Porsche напуска световния шампионат. Енцингер потвърди, че нареждането за това е дошло директно от борда на директорите на Porsche, тъй като в компанията са решили, че този двигател може да се използва в бъдещ „суперспортен модел”.

Porsche участва от 2017 година в работата на различните комисии и групи във ФИА, които дискутират бъдещите технически правила и спрямо договореното там е създаден и новият двигател. Отделно от това компанията има вече и богат опит в работата с хибридните системи, натрупан с успешния прототип 919 в LMP1.

Енцингер потвърди, че новият 6-цилиндров мотор е „завършен и е подложен на изпитания на стенд”, като по него сега работи екип от 20-25 човека.

Новите правила за двигателите и задвижващите системи във Формула 1 за сезон 2021 все още не са обявени, но се очаква това да стане тази година, като най-вероятно промените няма да са големи и ще отпадне мотор-генераторът MGU-H, който превръща топлината от изгорелите газове в енергия. Енцингер потвърди, че новият двигател на Porsche още през 2017 е бил заложен да е без MGU-H.

Porsche доставя мотори на McLaren от 1983 до 1987, а след това напусна Формула 1 в края на 1991, след като работи с Footwork.Тагове: формула 1поршедвигателсезон 2021porscheНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ

" "
" "