www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

На финала: България срещу Турция за завода на VW

12.04.2019 | Авто новини: Автоновини » Последни | Автор: Georgi Ivanov | 3463 прочитания
A+ | A-

България и Турция са последните две държави, останали в борбата за новия завод на VW Group, съобщи германската агенция DPA, цитирана от медии у нас и в Германия.

Решението за това коя страна ще избере автомобилният гигант трябва да се вземе през май, като след католическия Великден на 21 април е планирано заседание на надзорния съвет на VW Group, който трябва да реши това.

Предполага се, че годишният капацитет на завода ще е 350 000 коли, като става въпрос за производство на модели на чешката марка на VW Group – Skoda. До търсенето на място за нова производствена мощност се стигна, след като големите шефове на VW Group решиха да „освободят място” за идващото масово производство на електромобили в Германия, това наложи преместването на Passat в Чехия, а за моделите на чехите трябваше да се търси нова дестинация.

Според германски медии, посещението на президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер у нас е индикация, че България взима предимство пред Турция, където икономиката влиза в криза, основно заради управлението на Реджеп Ердоган.

При посещението на Щайнмайер у нас той посети София и Пловдив – двата основни претенденти за локация на завода и ключови немски производства у нас – като Lufthansa Technik и Leibherr.

Щайнмайер е сред политиците в Германия, свързани сериозно с VW Group, тъй като преди този пост той беше политически активен в Долна Саксония – провинцията, където е централата на компанията. Долна Саксония държи 20% от акциите с право на глас на концерна и общо 11,8 процента от VW Group.

Още в края на март стана ясно, че изборът на VW Group наближава финалната си фаза, като неофициално стана ясно, че Румъния и Сърбия изостават от България и Турция.

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ

" "
" "