www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Volvo: Специален ключ и камери ще следят за опасни и пияни шофьори

20.03.2019 | Авто новини: Катастрофи » Безопасност | Автор: Jordan Lukanov | 3118 прочитания
A+ | A-

Volvo: Специален ключ и камери ще следят за опасни и пияни шофьори

Волво анонсира важни събития и инициативи, свързани с визията на компанията, че никой не трябва да умира или да получава тежки наранявания в нов автомобил от Volvo Cars след 2020 година. Шведският производител обяви, че въвежда специален ключ за безопасно споделяне на автомобила – Care Key, както и камери за мониторинг на поведението на водача, които ще следят за опасни действия зад волана – разсейване, неадекватни реакции и шофиране в нетрезво състояние.

Освен това, навръх 60-годишния юбилей от изобретяването на триточковия предпазен колан, Volvo Cars обяви, че отваря дигитална библиотека с данните си от проучванията в сферата на безопасността и насърчава останалите автомобилни производители да ги използват, в името на по-безопасни пътища за всички по света.

Volvo Cars представя Care Key – специален ключ за безопасно споделяне на автомобила
Care Key е специален ключ, който позволява на клиентите на Volvo да ограничат максималната скорост, когато отдават автомобила си за ползване от близки или приятели. Care Key ще бъде част от стандартното оборудване на всички нови Volvo автомобили от моделна година 2021.

Care Key позволява на водачите да ограничат максималната скорост на шофиране, преди да преотстъпят автомобила си на друг член от семейството или на по-млади и неопитни шофьори – например тийнейджъри, които току-що са взели шофьорските си книжки. По-рано този месец Volvo Cars обяви, че ще намали до 180 км/ч максималната скорост на всички нови модели от 2020 г., като своеобразен сигнал към обществеността за опасността от шофирането с превишена скорост.

Volvo Cars интегрира камери, които ще следят водачите за употреба на алкохол и опасно поведение
Volvo Cars предприема нова стъпка - част от амбициите на компанията да сложи край на фаталните случаи в автомобилите си. Шведският производител решително се заема с проблема с разсейването на водачите и шофирането под влияние на упойващи вещества.

Освен превишената скорост, срещу която Volvo Cars предприема мерки, като налага ограничение на максималната скорост, употребата на алкохол и разсейването на водачите са другите две основни теми, които трябва да се вземат под внимание за повишаване на безопасността на пътя. Тези три области са основните предизвикателства при изпълнението на визията на Volvo да сложи край на смъртните случаи при инциденти и изискват фокус върху човешкото поведение, като част от цялостната стратегия на компанията.

Данните на Националната асоциация за безопасност на движението в САЩ (NHTSA) показват, че около 30% от всички инциденти с фатален изход зад Океана през 2017 г. са се случили с участието на водач под въздействието на упойващи вещества. Volvo Cars вярва, че на този проблем може да се обърне специално внимание, като се монтират камери и сензори в автомобила, които следят поведението на водача и позволяват на системите за сигурност да се намесят, ако той очевидно е разсеян или в нетрезво състояние, не реагира на сигналите за предупреждение и рискува да предизвика катастрофа с тежък или дори фатален изход.

Volvo Cars отваря дигитална библиотека с данни, достъпна за всички
За първи път в историята Volvo Cars представя всички свои дългогодишни проучвания в сферата на безопасността в дигитална библиотека, достъпна за всички и насърчава автомобилната индустрия да използва тези данни, в името на по-безопасни пътища за всички. Съобщението изразява философията на компанията за повишаване на безопасността чрез споделяне на знания, помогнали за спасяването на човешки животи и идва навръх 60-годишния юбилей на може би най-важното изобретение в историята на автомобилната безопасност – триточковият предпазен колан.

Представен от Volvo Cars през 1959 г., триточковият предпазен колан е спасил над един милион човешки живота по света, не само в автомобили на Volvo, но и в коли на много други производители, благодарение на решението на компанията да сподели изобретението си, в името на глобалното повишаване на пътната безопасност. Оттогава до днес, Volvo продължава да дава приоритет на обществения напредък пред корпоративните финансови облаги.

За да отбележи това важно събитие и да подчертае, че традицията на споделянето на знания се простира отвъд патентите и продуктите, Volvo Cars представи "Проекта E.V.A." - инициативата едновременно въплъщава и ознаменува 60 години споделяне на безценен опит в областта на автомобилната безопасност, но също така подчертава основния проблем с неравенството при разработването и тестването на технологиите за безопасност.

Проектът E.V.A. е разработен на основата на проучвания на Volvo Cars и на няколко външни изследвания, данните от които показват, че жените са изложени на по-голям риск от определени наранявания при автомобилни катастрофи. Разликите в анатомията и здравината на шийните прешлени например са предпоставка жените да получават повече наранявания в следствие на „камшичен удар“ при катастрофа. Въз основа на тези анализи и на собствената си база данни от реални инциденти, Volvo Cars създаде виртуални краш тест манекени, за да проучи още по-добре инцидентите и да разработи технологии за безопасност, които защитават по еднакъв начин както мъжете, така и жените.

Първата такава технология е системата за защита при „камшичен удар“ WHIPS, която беше представена през 1998 г. и допринесе за уникалния облик на седалките и облегалките във Volvo автомобилите. Идеята за приоритизиране на обществения прогрес продължава да е водеща в разработките за безопасност на Volvo Cars. Компанията разработва нови технологии, не само за да покрие стандартите и да премине задължителните тестове за безопасност, но защото собствените й проучвания, базирани на анализите на десетки хиляди инциденти от реалния живот, показват кои области могат да бъдат усъвършенствани.


Volvo: Специален ключ и камери ще следят за опасни и пияни шофьориVolvo: Специален ключ и камери ще следят за опасни и пияни шофьори

Тагове: Volvoпътна безопасносткатастрофажертвисмърт

СнимкиНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ