www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

С гала на Максим Венгеров в НДК започва Европейски музикален фестивал 2018

29.03.2018 | Авто новини: Лукс&Стил » Литература, арт | Автор: Jordan Lukanov | 2709 прочитания
A+ | A-

От края на март до началото на лятото София ще бъде домакин на Европейски музикален фестивал 2018. На 30 март в Зала 1 на НДК забележителният руски цигулар Максим Венгеров ще изпълни Концерт за цигулка и оркестър от Йоханес Брамс със Софийската филхармония, под диригентската палка на Найден Тодоров. В програмата е включена и Първа симфония на Брамс.

Световноизвестният руски цигулар Максим Венгеров ще гостува за откриването на Европейски музикален фестивал 2018 в София. Концертът е съвместна продукция на „Кантус Фирмус“ и Софийската филхармония. Това е второто гостуване на звездата у нас, след като първата му изява в България с Оркестъра на Класик ФМ радио през март 2006 г. се превърна в сензация.

Забележителният цигулар Максим Венгеров е сред музикантите, които предизвикват възторга на публиката по целия свят. Неговите изпълнения, наситени с енергия и всепоглъщаща страст, му спечелват признанието на един от най-великите цигулари на нашето време, който владее инструмента до абсолютно съвършенство. Роден през 1974 г. близо до Новосибирск, Максим учи цигулка при проф. Захар Брон. Носител е на награди от конкурсите „Виенявски“ и „Карл Флеш“.

Преди да навърши 15 години той вече е солист на такива известни оркестри като Кралския Концертгебау оркестър, Филхармонията на Би Би Си и Държавния оркестър на СССР. След 1990 год. Венгеров заминава за Тел Авив, а по-късно живее в Амстердам. Усъвършенства се под влияние на инструменталистите и диригентите с които свири. Един от тях е великият Мстислав Ростропович, с когото записва цигулковите концерти на Прокофиев и Шостакович.

Тези записи получават няколко награди „Грамофон“ и две номинации за „Грами“. През 1994 г. Максим Венгеров работи и с Даниел Баренбойм, който също повлиява много върху професионалното му съзряване.

Отличен с четири награди „Грамофон“, две награди „Едисон“, „Ехо Класикс“ и много други, Максим Венгеров свири на предоставена му от Кралската академия в Лондон цигулка „Страдивариус“ от 1727 г., наречена „Кройцер“.

От 2005 г. е професор в Кралската музикална академия – Лондон. През 2008 год. Венгеров обявява своето решение да прекъсне за известно време кариерата си на цигулар и се насочва към педагогическа работа и дирижиране. От началото на 2011 г. той отново се завръща на сцената като изпълнител на цигулка.Тагове: Максим Венгеров НДК музикален фестивал филхармонияНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ