www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Китайският милиардер от Daimler иска акции и от BMW

13.03.2018 | Авто новини: Автоновини » Последни | Автор: Kiril Stoykov | 1389 прочитания
A+ | A-

Китайският милиардер на Geely Ли Шуфу е проявил интерес и към придобиването на част от BMW, твърди авторитетното издание "Шпигел". Шуфу е предложил в замяна на акциите по-добри пазарни условия в Китай. Шефът на китайския гигант е поискал също така повишени достъп и информация за технологиите на баварците, както и разрешение за производство на електрическите автомобили на BMW. От Мюнхен обаче са отказали предложението за сделка.

Преди месец Ли Шуфу придопи 9,69% от акциите на Daimler. Шуфу е основен акционер и президент на Geely, китайският гигант, който пък е собственик на Volvo и Lotus. Китайците се опитаха да се сдобият с акции на Daimler през ноември като офертата беше за размяна на дялове в двете компании и емитиране на нови акции от страна на Daimler на по-ниска цена за Geely, но отговорът на германците беше отрицателен. Тогава Шуфу беше посъветван да си купи акции на Daimler, ако иска да е акционер в компанията и сега това е факт – почти 10% са под негов контрол, като цената на пакета е около 9 милиарда долара.

Така Шуфу става най-големият акционер в Daimler, като изпревари държавния инвестиционен фонд на Катар, който има 6,86% и най-големия частен инвестиционен фонд в света BlackRock с около 6%.

Шефовете на китайския автомобилен производител Geely са водили неформални за покупката на FIAT Chrysler Automobiles (FCA) преди да се насочат към инвестицията в Daimler.Тагове: ШуфуЛимилиардерКитайBMWНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ