728 x 90

Audi няма да разработва нови двигатели с вътрешно горене

Щефът на компанията Маркус Дюсман каза пред германското издание Automobilewoche, че марката вече не работи по изцяло нови двигатели.

Нека заглавието не ви стряска – Audi не се отказва от автомобилите с ДВГ (засега), просто няма намерението да разработва нови поколения на TSI, TFSI и TDI агрегатите си.

Шефът на компанията Маркус Дюсман каза пред германското издание Automobilewoche, че марката вече не работи по изцяло нови двигатели. Това всъщност означава, че няма да има следващо поколение двигатели с вътрешно горене, но съществуващите бензинови и дизелови мотори ще бъдат актуализирани, за да отговарят на все по-строгите разпоредби за емисиите.

Тази информация не бива да идва като голяма изненада, като се има предвид, че базираната в Инголщат марка обяви намеренията си да превърне основни модели като A4 и A6 в чисто електрически превозни средства до края на десетилетието.

По време на същото интервю за Automobilewoche Маркус Дюсман призна, че ще бъде „огромно предизвикателство“ да се актуализират съществуващите двигатели с вътрешно горене, за да се подготвят за по-строгите правила на Евро 7.

Решението на Audi да се откаже от разработването на семейство двигатели от следващо поколение вероятно ще има големи последици за цялата Volkswagen Group.

Когато VAG публикува своите финансови резултати за 2019 г. преди около година, тя обяви Audi като лидер на научноизследователска и развойна дейност в концерна.

С други думи, бъдещето на ДВГ в цялата група изглежда не много светло, тъй като основният ресурс, който отговаря за R&D дейността, ще бъде насочен в посока електромобили.

Регламентите на Евро 7 ще влязат в сила едва през 2025 г. и тъй като Audi ще подготви двигателите си за по-строгите емисионни закони, ще отнеме известно време, докато ДВГ бъде напълно оттеглен.

Въпреки това, гигантът W12 е със сигурност изчезващ вид и има доста голям шанс V10 на R8 също да бъде свален от употреба.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт