728 x 90

Как се усеща Audi Q5 по българските пътища

  Q5 неслучайно продължава да бъде сред най-добре продаваните модели на Audi – моделът е достигнал до ниво на технологична зрялост, благодарение на което до днес е сред най-силните представители на своята категория. За разлика от много други производители, които залагат на краткотрайното впечатление като начин да привлекат клиенти към себе си, повечето модели на Audi

  Q5 неслучайно продължава да бъде сред най-добре продаваните модели на Audi – моделът е достигнал до ниво на технологична зрялост, благодарение на което до днес е сред най-силните представители на своята категория.

  За разлика от много други производители, които залагат на краткотрайното впечатление като начин да привлекат клиенти към себе си, повечето модели на Audi имат рядкото свойство да остават привлекателни до края на жизнения си цикъл. Това се дължи на няколко фактора, един от които несъмнено е педантичното отношение на марката към качеството на изработката. Друг важен елемент е цялостният подход на Audi при разработването на техните продукти, защото в Инголщат предпочитат да залагат на непреходен дизайн и солидни вътрешни качества, а това са неща, които няма как да остареят. Поради тази причина не е учудващо, че макар на Audi Q5 не след дълго да му предстои смяна на поколенията, моделът и до днес не само продължава да бъде на висотата на силната си конкуренция от гледна точка на предлагани качества, но и държи забележително високо ниво на популярност на всички пазари, където се предлага, включително и у нас.

  Добро предложение

  Към всички изброени дотук плюсове на Q5, следва да прибавим още две, които касаят конкретно българския пазар и сегашния момент. Във времена, в които доставките на компоненти за производството на нови автомобили се превърна в истинска драма, а доставките продължават да не могат да насмогнат на търсенето, поради което за повечето нови модели се чака по половин година, а нерядко и значително повече, възможността човек да купи търсения продукт веднага се превръща в нещо като мисия невъзможна. Представителите на Audi в България са успели да осигурят за своите клиенти доста сериозно количество бройки от Q5, при това в много атрактивни конфигурации. В допълнение, в момента тече специална тактическа кампания за модела, включваща ценови предимства до 10 000 лева. Добър повод да си припомним защо Q5 държи толкова високо ниво на популярност и какво има да покаже на „младоците” в класа – за целта изминахме няколкостотин километра със спортно-елегантния Q5 Sportback в изпълнение S line 40 TDI S Tronic quattro.

  TDI и quattro – класика в жанра

  Базовият дизелов модел в гамата на Q5 показва нагледно, че в този тип задвижване има още много хляб, а алтернативите му по отношение на ефективност и екологичност са плод повече на гръмки лозунги с бледо или никакво съдържание, отколкото на факти. Средният разход на този 1,8-тонен SUV с двойно предаване и впечатляващи както на хартия, така и в реални условия показатели за мощност, въртящ момент и динамика, изразходва средно под седем литра на сто километра. При оптимални условия и икономичен стил на шофиране разходът пада и под шест на сто. Подчертавам – говорим за автомобил с малко над 200 конски сили, максимален въртящ момент от 400 Нм, чието широко плато се простира в почти целия използваем във всекидневието оборотен диапазон. В съчетание със седемстепенната трансмисия с два съединителя тези показатели резултират в изключително мощна тяга и почти спортни стойности на междинните ускорения, разгръщането на мощността е равномерно и хармонично, маниерите на задвижването не дават и най-малък повод за деноволство. Излишно е да споменаваме, че системата за задвижване на четирите колела quattro осигурява безкомпромисно сцепление и дава значителен принос за прецизното усещане при шофиране. Балансът между комфорт и добра управляемост също е блестящ. Отрадно впечатление оставя и интериорът на автомобила – тъй като ергономичната концепция все още е част от по-старата школа при Audi, всички важни функции се управляват от класически, прецизно прищракващи при въртене и натискане регулатори и бутони. В допълнение качеството на материалите и изработката е на абсолютно върхово за класа ниво.

  ЗАКЛЮЧЕНИЕ

  Въпреки че се намира в края на жизнения си цикъл, Audi Q5 продължава да бъде сред най-силните представители на своя сегмент – той си остава един изключително качествено изработен автомобил с превъзходна ергономия, ефективни задвижвания, безупречен баланс между стабилност и комфорт, както и неостаряващ дизайн.

  Свързани публикации

  Оставете коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

  Най-нови

  AUTOCLUB.BG във Facebook

  Facebook Pagelike Widget

  Спорт