www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Симпозиум на евро превозвачи за горивна ефективност

06.02.2012 | Авто новини: Авто Продукти » Гуми | Автор: | 1355 прочитания
A+ | A-

- Собствениците на автопаркове в Европа песимисти по отношение на по-нататъшни икономии на гориво
- Нов доклад сочи, че автопарковете имат нужда от подкрепа, а не от нови правила, за да могат да изпълнят ангажиментите си по стратегията „20-20-20”

Нов доклад, представен от Goodyear Dunlop, разкрива, че независимо от усилията за подобряване на горивната ефективност, 1 от 7 европейски превозвача счита, че до 8 години ще трябва да обяви фалит, освен ако не бъдат направени драстични промени за подобряване на горивната ефективност на автопарковете. На специално посветен на автопарковете симпозиум, проведен в Брюксел, Goodyear Dunlop представи някои препоръки, целящи да помогнат на сухопътния търговски транспортен сектор.
Разходът на гориво на превозното средство се отразява директно върху неговите CO2 емисии. Докладът „Пътят до 2020” на Goodyear Dunlop показва, че една трета (30%) от европейските автопаркове понастоящем все още нямат планове как да отговорят на очакваното европейско законодателство за ограничаване на CO2 емисии. В своя последен Сборник за транспорта Европейската комисия дава ясен знак на автопарковете, че през следващото десетилетие ще бъдат въведени допълнителни правила и данъци за CO2 емисии.

В същото време парковете очакват индустрията и законодателя да им помогнат да постигнат по-голяма ефективност:
- 1 от 3 искат ЕС да инвестира в енергийно ефективни технологии и програми за развитие;
- 1 от 4 искат моделиращ инструмент, който изчислява предварително разхода и намаляването на емисиите CO2 чрез инвестициите в зелено оборудване и обучение;
- 1 от 4 искат повече информация за факторите, влияещи върху енергийната ефективност;
- 1 от 5 искат европейско законодателство, което да стимулира ефективните автопаркове.

Приоритет №1 – горивна ефективност
При непрестанно растящите цени на горивата и информацията на 2 от 5 автопарка, че клиентите ги притискат да направят „зелени” своите операции, не е изненанада, че 9 от 10 парка вече работят за увеличаване на икономията на гориво:
- 7 от 10 са инвестирали в обучение за екологично шофиране;
- 6 от 10 са осигурили по-ефективни превозни средства;
- 2 от 5 са подобрили логистиката и планирането на маршрутите;
- 2 от 5 са преминали на по-горивоикономични гуми.

План 2020
Тъй като само 8% от автопарковете не са предприели никакви действия, за да намалят разхода на гориво, европейските превозвачи са скептични по въпроса колко още повече биха могли да направят за подобряване на ефективността и намаляване на емисиите.
7 от 10 европейски автопарка работят по начин, който да доведе до икономия на гориво или намаляване на CO2 емисии. Тъй като вече се полагат значителни усилия, парковете са скептични при оценката за допълнителни икономии:
- 52% от парковете не смятат, че биха могли да постигнат допълнителна ефективност от повече от 10%;
- само 1 от 10 вярва, че секторът може да постигне целта от 20%, посочена в стратегията 20-20-20 за ниски въглеродни емисии;
- 1 от 5 парка не е сигурен дали изобщо могат да бъдат направени каквито и да са допълнителни икономии.
Автопарковете от страните с по-ниски цени на горивото, са по-оптимистично настроени. В Полша и Испания, където цените на горивата са под средните за ЕС, една пета от автопарковете вярват, че могат да постигнат още 20% икономии на гориво до 2020 г. От друга страна, във Великобритания, където цените са по-високи от средните за ЕС, една трета от парковете твърдят, че са направили вече всичко възможно за подобряване на горивната ефективност и повече икономии не могат да бъдат направени.

Препоръки
Основавайки се на резултатите от проучването,  Goodyear Dunlop призовава законодателите да вземат предвид следните препоръки, за да помогнат на сектора на сухопътния търговски транспорт да намали емисиите и увеличи ефективността:
- Системите за наблюдение на налягането в гумите да бъдат задължителни за всички тежкотоварни автомобили;
- Инвестиции в подобрена технология за наблюдение на налягането в гумите, предназначена за тежкотоварни автомобили;
- Стимули за автопарковете, които инвестират в аеродинамични подобрения или закупуват гуми от класовете А, В и С (съгласно новите европейски етикети) по отношение на съпротивлението при търкаляне и сцеплението на мокра настилка;
- Коригиране на европейските ограничения за тегло и височина за тежкотоварните автомобили с цел подобряване на ефективността.

Специализиран уеб портал
Според проучването, което проведе Goodyear Dunlop, септември-ноември 2011 г. сред повече от 400 собственици и управители на европейски тежкотоварни автопаркове, почти една трета (28%) казват, че липсата на повече информация е пречка за по-големи спестявания от горивна ефективност. Като част от кампанията си да помогне на автопарковете да подобрят икономията на гориво, Goodyear Dunlop пуска специализиран уебсайт (www.fleet-fuel-efficiency.eu), който предоставя полезна информация за намаляване на разхода на гориво и подобряване на въглеродния отпечатък. Уеб порталът и свързаният Twitter профил (@efficientfleet) отразяват най-новото за индустрията; полезни топ съвети на Goodyear Dunlop за икономия на гориво; най-добри практики и реални примери в „зеленото” управление на автопаркове и т.н.Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ