www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Goodyear пъхна микрочип в гума за камион

20.01.2012 | Авто новини: Авто Продукти » Гуми | Автор: | 1853 прочитания
A+ | A-

Goodyear пуска на пазара първата си гума, в която използва чип устройство. Новата гума за ремарке Goodyear Regional RHT II RFID (Radio Frequency Identity) 435/50R19.5 разполага с вграден микрочип, който се свързва с интернет базираната система за управление на гумите на компанията - FleetOnlineSolutions*. Сред ползите на новата автомобилна гума са намалено време за престой, по-добро управление на гумите и по-голяма сигурност. По-рано през 2011 г. новата технология печели дори награда за Goodyear в Латинска Америка.
Контролът на гумите по принцип може да бъде бавен процес, тъй като всяка гума трябва първо да бъде идентифицирана по страничната маркировка, което често е нелека задача заради замърсявания или протриване. RFID системата означава, че всяка гума може много бързо да се идентифицира, като страницата мине през сканиращ четец. Гумата бива автоматично идентифицирана чрез микрочипа, информацията се записва правилно по електронен път и се въвежда в компютърната система на Goodyear - FleetOnlineSolutions. Датчиците за измерване на налягането в гумите, както и за измерване на дълбочината на протектора са свързани със системата посредством Bluetooth и данните им за дадената гума се записват автоматично. Налице са и допълнителни предимства, като например фактът, че тези гуми се проследяват много по-лесно при кражба, както и че могат да бъдат наблюдавани през целия цикъл на използване, включително регенериране.
Избраният размер за гумата - 435/50R19.5 е най-популярният размер сред шофьорите, използващи големи ремаркета, тъй като позволява максимален обем на товара в рамките на позволените 4 метра максимална височина на ремаркето.  Микрочипът се вгражда в гумата още на производствената линия и е програмиран с уникален код, който идентифицира гумата и който съдържа информация за вида и размера й. Goodyear доставчикът или операторът на автопарка може да сканира бързо всички RFID гуми, като информацията се записва по електронен път, което спестява време и гарантира точност на данните. Допълнителна полза от услугата е и възможността за пазарен контрол на нови, използвани и регенерирани гуми.

ПРЕДИМСТВА ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ
Ewals Cargo Care е водещ европейски доставчик на логистични услуги с оборот за 2010 г. от 550 млн. евро, с 49 депа в 18 страни, притежава 3100 ремаркета и 1200 интермодални Huckepack мега ремаркета. Компанията, базирана в Холандия, е дългогодишен клиент на Goodyear и изпробва новите гуми Goodyear Regional RHT II 435/50R19.5 оборудвани с RFID.
"Новите гуми ни предлагат значителни предимства", казва Барт ван Ренс, мениджър  на автопарк в Ewals. "RFID системата ускорява значително поддръжката, тъй като ни позволява много бързо и точно да идентифицираме гумите и да се свържем с FleetOnlineSolutions програмата. Също така, намалява проблема с гумите, които се крадат. Работихме заедно с Goodyear по тестването на тези нови модели. С първите, които тествахме, намирането на микрочиповете с четеца отнемаше известно време. Сега гумите имат маркировка там, където са разположени микрочиповете, а производителите на ремаркета монтират гумите така, че те да са от външната страна.”
Друго много важно предимство на новите гуми е сигурността. "Страдали сме от кражба на наши гуми за ремаркета. Дори когато полицията възстановяваше откраднатата гума, почти невъзможно бе да се докаже откъде точно е открадната, тъй като идентификационните цифри обикновенно се отстраняват. Тъй като RFID микрочипът е вграден в гумата, не може да бъде отстранен без да се разруши самата гума. Това означава, че крадците не са в състояние да прикрият произхода и ще избягват кражбата на гуми с лого на RFID.", заключава Барт ван Ренс.

РАЗВИТИЕ И НАГРАДА
Goodyear работи върху тази система в продължение на няколко години и наскоро я използва в Европейския шампионат за камиони на FIA (Federation Internationale de l’Automobile). Всички гуми на Goodyear 315/70R22.5 за състезания за камионни са с RFID. Тази система се използва от Goodyear за управлението на гумите по време на състезанията, а от FIA - за регулаторни цели.
По-рано тази година Goodyear бе избран за "Един от най-добрите в автомобилния сектор през 2011 г. – в категория Иновационни технологии" от екип от журналисти от Autodata - специализирано списание за автомобилната индустрия в Бразилия. Това е признание за работата на Goodyear, свързана с технологията за радио идентифициране RFID в гумите.
Goodyear предвижда използването в близко бъдеще на RFID системата и в други модели и размери гуми. В момента RFID гумите се произвеждат в Люксембург. Предвижда се да започне производството им и в завода на Goodyear във Витлиш, Германия.
В момента RFID чиповете носят идентификационни данни за гумата, но в бъдеще е възможно тази система да стане по-динамична, осигурявайки възможност в реално време да се следят налягането и температурата на гумите.
* FleetOnlineSolutions (FOS) е интернет-базирана система за управление на гуми, която свързва клиента с Goodyear Dunlop. Клиентът получава достъп до системата, която свързва доставчиците на услуги с интернет-базираната система и базата данни на Goodyear Dunlop. Винаги, когато е необходимо, клиентът има достъп до базата данни и е в състояние да види всички детайли на договора и техническите изисквания на съответния местен език. Системата се грижи за правилното фактуриране и стоковите запаси, като гарантира, че клиентите се таксуват в съответствие с споразуменията. Вградени системи за отчет позволяват на клиентите да наблюдават акаунтите си  и да следят ключови показатели. FOS системата също така значително намалява и пести време при обработката на документи.Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ