www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Toyota тества автономно шофиране по пътната мрежа в Европа

11.07.2019 | Авто новини: Авто Продукти » Технологии | Автор: Jordan Lukanov | 3754 прочитания
A+ | A-

Toyota тества автономно шофиране по пътната мрежа в Европа

След успешно проведените симулации и изпитания на затворени трасета, японската компания Тойота започва тестове на самостоятелно разработените си системи за автономно шофиране (AD) в реална градска среда - в оживения център на белгийската столица Брюксел. През следващите 13 месеца Lexus LS ще се движи многократно по предварително установен маршрут в сърцето на европейските институции.

Вицепрезидентът развойна и изследователска дейност в европейското подразделение на Toyota Джералд Килмън сподели: „За Toyota в глобален мащаб, изследователският и развоен център в Брюксел изпълнява ролята на регионален експертен център в областта на компютърната симулация, в който специалистите обучават компютрите да „виждат и да разбират” заобикалящата ги среда. Крайната цел на Toyota е свеждането на жертвите от пътнотранспортни произшествия до нула, a oсновната цел на този пилотен проект е да изследва сложното и непредвидимо човешко поведение и неговото въздействие върху работата на автономната система за шофиране. Адекватната реакция от страна на системата за сложността на градската среда и пъстротата на населението на град като Брюксел - европейската столица и дом на граждани от 184 различни националности, е от ключово значение за разбирането на човешкото поведение. След успешно проведените изпитания по обществената пътна мрежа в Япония и САЩ, сега към „съзнанието” на автомобила ще се добави и разбирането на европейските условия на движение."

Кристоф Ваньорбеек от службата за градска мобилност в Брюксел каза: „Столичното и регионално управление в Брюксел, както и Брюкселската служба за градска мобилност в частност се стремят постоянно да бъдат на върха по отношение на най-новите технологични разработки и системи в сферата на автономните превозни средства. Ние осъзнаваме потенциала на тази технология като решение за градската мобилност и следим нашия основен приоритет по отношение на безопасността. Това наше разбиране е отразено в новия Генерален план за регионална мобилност, наречен Good Move, както и в едно от 50-е мероприятия, които сме планирали, за да реализираме нашата визия – предвиждане и подготовка за автономните превозните средства. Нашето амбициозно стратегическо изследване, насочено към прехода към автоматизирани превозни средства, определя необходимите стъпки за създаване на стабилни рамкови условия и предпоставки за положително развитие на автоматизираните превозни средства. Смятам, че можем да бъдем горди с избора на нашият град и регион за своеобразна изпитателна площадка, спомагаща за развитието на този вид модерни решения за мобилност. Ние определено се стремим да насърчаваме иновациите в мобилната област и това явно получава съответното признание в международен план."

Изпитателният Lexus LS е обикновен сериен автомобил, който ще се движи по нормалната, общодостъпна пътна мрежа. Единствената разлика при него е монтираният на покрива сензорен модул, включващ LIDAR, радарни датчици, видеокамери и система за позициониране с висока точност. Зад волана на автомобила ще седи човек, отговорен за безопасността, който ще може да се намеси и да поеме управлението от системата за автономно движение (AD) по всяко време. Той ще бъде придружен и от оператор, който ще наблюдава действието на цялата система. Toyota пристъпва към използване на този изследователски автомобил по обществената пътна мрежа, след месеци на задълбочена подготовка на превозното средство, включваща техническа хомологация на AD системата, обучение на водачите, анализ на маршрута и взаимодействие с местните власти за придобиване на необходимите нормативни разрешения и одобрения.


Toyota тества автономно шофиране по пътната мрежа в ЕвропаToyota тества автономно шофиране по пътната мрежа в ЕвропаToyota тества автономно шофиране по пътната мрежа в ЕвропаToyota тества автономно шофиране по пътната мрежа в Европа

Тагове: Toyotaавтопилоттеставтономношофиранепътната мрежаЕвропаНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ