www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Toyota планира Yaris R5

22.04.2019 | Авто новини: Авто Спорт » Рали | Автор: Georgi Ivanov | 1839 прочитания
A+ | A-

Шампионът при конструкторите в WRC Toyota също планира да се включи в популярния клас R5 с версия на Yaris, за да може да участва и в WRC2. Това обяви шефът на тима Томи Макинен.

В момента Toyota е единствената компания от четирите, които участват в WRC, която не разполага с R5 автомобил, а това е категорията, която носи сериозни приходи на марките, разработващи рали автомобили. Citroen, Ford и Hyundai вече предлагат R5 коли, като компанията на Малкълм Уилсън е пазарен лидер.

Според Макинен, забавянето на Toyota се дължи на факта, че в гамата серийни мотори на японския гигант липсва подходящ 1,6-литров агрегат, но съвсем скоро това ще бъде поправено и се очаква Yaris R5 да се появи през 2021 година.

„В момента проучваме реализацията на такъв проект – обясни Макинен, който има 4 световни рали титли като пилот на Mitsubishi. – Но планът ни е да имаме собствен R5 автомобил. Скоро ще се появи нов модел на Toyota с нов двигател, който отговаря на нашите изисквания. Но ще трябва да изчакаме за хомологация и производството на определени бройки от този мотор.

„Yaris R5 ще е интересен проект и ще е добър начин да има повече коли на Toyota, които се състезават в цял свят.

„От ФИА получихме информация, че тази категория скоро няма да се променя, което е добра новина, тъй като R5 е сполучливо решение.”

От 2016 година насам титлата в WRC2 се печели от Skoda Fabia R5, като чехите преследват Fiesta R5 по продажби в световен мащаб. Наскоро VW лансира Polo R5, който в техническо отношение е много близък до Fabia R5.

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ