www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Формула 1 остана без директор на състезанията

14.03.2019 | Авто новини: Авто Спорт » Формула 1 | Автор: Georgi Ivanov | 904 прочитания
A+ | A-

На 66-годишна възраст снощи в Мелбърн почина директорът на състезанията във Формула 1 Чарли Уайтинг, като причината за смъртта му е белодробна емболия. Британецът беше директор на състезанията от 1997 година насам и има огромна роля за повишаване нивото на безопасност във Формула 1, а той започва работа във ФИА още през 1988 година.

Уайтинг беше основната фигура в налагането на последното важно нововъведение в областта на безопасността – системата Halo от началото на миналата година.

„С огромна тъга научих за внезапната смърт на Чарли. Познавам Уайтинг от много години, той беше отличен директор на състезанията и неповторима фигура във Формула 1, той въплъщаваше етиката и духа на този фантастичен спорт. Формула 1 загуби верен приятел и харизматичен посланик.”, заяви президентът на ФИА Жан Тод по повод на смъртта на Уайтинг.

Чарли влиза във Формула 1 през 1977 година с тима на Hesketh, а след това преминава в Brabham, където стига до главен механик. Уайтинг има ключова роля в двете шампионски кампании на Нелсон Пикет с Brabham през 1981 и 1983 година и остава в тима до 1988, когато Бърни Екълстоун го продава. След това Чарли става технически делегат във ФИА, а от 1997 директор на състезанията, който отговаря и за безопасността.

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ