www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Историята на "Първата дама на мотоциклетизма" Дот Робинсън

10.03.2019 | Авто новини: На 2 гуми » На 2 гуми | Автор: Jordan Lukanov | 2534 прочитания
A+ | A-

Историята на "Първата дама на мотоциклетизма" Дот Робинсън

Дороти (Дот) Робинсън е повелителка на мотоциклетите от миналия век или първата дама на мотоциклетизма. Така е известна. Ако попитате някой по-запален по историята за жена от миналото, която е обичала моторите, то той ще посочи нейното име без да се колебае.

Дороти е родена на 22 април 1912 г. и е откърмена с любов към мотоциклетите. Баща й, Джим Гоулдинг, произвеждал кошове за мотори и бил дилър на Harley-Davidson в малък град в щата Мичиган. Още на 16 години Дот започва работа в шоурума на баща си, където среща и бъдещия съпруг - Ърл Робинсън. Двамата се женят през 1931-а, купуват франчайза от бащата на Дот и се местят в Детройт, където продължават да развиват бизнеса.

Робинсън е дребно момиче с ръст под 160 см, но това не я спира да се включва в състезания за издръжливост с мотора си и да се бори наравно с мъжете. В разгара на 30-е години на миналия век крехката на пръв поглед Дот прекарва много уикенди в надпревари за издръжливост около Грейт Лейкс. Много често тя е единствената жена в тези състезания.

Първата й победа е на 100-е мили ендуро, а най-впечатляващият й успех идва през 1937 г., когато финишира втора в двудневния и безмилостен Jack Pine Enduro. Повечето от състезателите дори не успяват да издържат до финала, а тя завършва втора. През 1940 г. Дороти подобрява собствения си резултат и печели Jack Pine.

В същото време Дороти Робинсън продължава да се занимава с дилърството и води счетоводството на фирмата. Освен това работи и като частен моторизиран куриер на отбраната по време на Втората световна война.

През 30-е отвря врати мото клубът Motor Maids, основан от Линда Алън Дюго. Той се превръща във втори дом за Дороти и през 1940 г. е избрана за негов президент. Тя остава на тази позиция през следващите 25 години.

През цялото това време смелата Дот Робинсън изминава близо 50 000 мили годишно, за да разраства дейността на клуба и да популяризира мотоциклетите. Към края на мотоциклетната си кариера, ако може да се нарече така, тя изчислява, че е изминала около 1.5 милиона мили на мотор през живота си. Много малко хора в световен мащаб имат толкова голям принос към моторите, колкото има тя.

Дороти Робинсън получава признание в Мотоциклетната зала на славата през 1998 година. Дот умира през следващата година на 87 в Орландо, Флорида, но остава в историята като “Първата дама на мотоциклетизма”.


Историята на "Първата дама на мотоциклетизма" Дот РобинсънИсторията на "Първата дама на мотоциклетизма" Дот Робинсън

Тагове: ИсторияретроПървата дамамотоциклетизъмДот РобинсънHarley

СнимкиНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ

" "
" "