www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Ожие спечели за седми път рали "Монте Карло"

28.01.2019 | Авто новини: Авто Спорт » Рали | Автор: Georgi Ivanov | 6572 прочитания
A+ | A-

6-кратният световен шампион Себастиен Ожие (Citroen) спечели за 7-и път в кариерата си рали „Монте Карло”, първи кръг от световния рали шампионат за сезон 2019. Битката по отсечките около Гап се оказа изключително оспорвана и интересна, като преди последния етап авансът му пред Тиери Нювил (Hyundai) беше едва 0,4 секунди.

Това беше първо състезание за Ожие за Citroen, след като той се върна в тима, в който започна кариерата му в WRC след две поредни титли с M-Sport и французинът излезе наело във втората от трите отсечки в петък следобед, като преди това начело беше Ойт Танак с Toyota.

В събота и неделя авансът на Ожие пред преследващия го Нювил нито веднъж не надхвърли 5,8 секунди, а в последните етапи вчера белгиецът започна сериозно да топи преднината на лидера.

Нювил спечели предпоследния етап и се доближи на 0,4 секунди от Ожие, който имаше проблеми с педала на газта в предишните две отсечки, но повредата беше отстранена за последния пауър стейдж – Ла Кабанет – Кол де Брас.

На втората контрола в последната отсечка Нювил успя да вземе аванс от 1,5 секунди пред Ожие, но до финала на етапа Себ си върна инициативата и на финала победи Тиери с 2,2 секунди аванс, като записа и второ време в битката за бонус точки.

Освен, че е седма победа в Монте Карло за Ожие, това е и шестият му пореден успех в това състезание. За Citroen пък това е победа №1 в световния рали шампионат.

Трети остана ранният водач Танак, който в петък следобед спука гума в седмата отсечка и изостана до 7-ото място, а след това се върна в челото с много силна атака. В края на петъчния ден Танак беше на над 2 минути и половина зад Ожие, но спечели всички етапи в събота и излезе пети и на по-малко от 30 секунди от третото място.

В неделя Танак взе още една отсечка, след това още една, като в този етап - №14, Танак успя да прескочи едновременно Себастиен Льоб (Hyundai) и Яри-Мати Латвала (Toyota) и да излезе трети.

Победата на Нювил в предпоследната отсечка спря победната серия на Танак, който обаче се откъсна пред Льоб и Латвала, които допълниха Топ 5, а шести в първото си състезание за Toyota финишира Крис Мийк, на над 5,30 минути от зад Ожие.

Мийк завърши последен от пилотите с WRC автомобили, а 7-и в генералното класиране и първи в WRC2 е Гас Грийнсмит с Ford Fiesta R5.

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ