www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

CES 2019: Какво показаха автопроизводителите в първото изложение за годината

13.01.2019 | Авто новини: Коментари » Коментар | Автор: Jordan Lukanov | 7514 прочитания
A+ | A-

CES 2019: Какво показаха автопроизводителите в първото изложение за годината

Електрически велосипед, power bank за коли и ходещ автомобил - тези и други необичайни премиери на изложението за потребителска електроника в Лас Вегас

Автомобилът вече не е само превозно средство, а и смарт приспособление. Основният парадокс на нашето време е, че на изложението за потребителска електроника (CES), което се проведе в Лас Вегас в самото начало на 2019 година, имаше гръмки премиери от големите автомобилни производители.

И то не по-малко от квалитетни автосалони, като този в Детройт, например. Нов Mercedes CLA с огромни екрани вътре, крачеща кола от Hyundai, няколко необичайни проекти от Kia - това са едни от най-ярките премиери на изложението за потребителска електроника CES 2019.


CES 2019: Какво показаха автопроизводителите в първото изложение за годината

BMW Vision iNEXT
Концептуалният кросоувър на iNEXT е премиерата на баварците в CES 2019. Прототипът демонстрира посоката на развитие на електрическите превозни средства на BMW и дава представа за бъдещите интериори на моделите.

Основна характеристика на салона iNEXT е иновативната джаджа Shy Tech. Интелигентната технология за управление на превозни средства се състои от три интелектуални програми: интелектуално използване на материалите Intelligent Materials, Intelligent Beam и интелигентния личен помощник Intelligent Personal Assistant.

И докато първите две системи са все още незначително разработени, третата вече е почти сериен усъвършенстван гласов асистент при комуникация с който можете да контролирате всички функции на автомобила с прости команди. Асистентът може също така да планира работната програма за деня и да изгради оптимални маршрути за всички предстоящи пътувания.

Освен това, iNEXT е оборудван с автопилот от четвърто ниво. Това означава, че автомобилът може да се движи самостоятелно, но ако желае, човекът може да поеме отново контрола.

В Лас Вегас BMW представи и напълно автономния мотоциклет BMW R 1200 GS. Според експерти някои от технологиите, използвани в експерименталния байк, скоро ще осигурят платформа за нови системи, които ще направят мотоциклетите по-безопасни и по-удобни.

Hyundai Elevate
Hyundai докара най-необичайната концептуална кола от последните години в Лас Вегас. Прототипът, разработен от подразделението на Hyundai Cradle (дъщерно дружество на южнокорейския концерн, което се занимава с иновации и инвестиции с рисков капитал), е наречен Elevate, но самите разработчици я наричат "ходеща кола".

Колата има колела, но те не са поставени на осите, а са прикрепени към специални роботизирани крака. Благодарение на тях автомобилът може не само да шофира, но и да ходи по много трудна повърхност. Hyundai Elevate ще може да се използва за спасителни услуги - например след земетресения или други природни бедствия.


CES 2019: Какво показаха автопроизводителите в първото изложение за годината

Kia SEED car, BIRD car и система R.E.A.D.
Концептуалният автомобил Kia SEED car не е съвсем кола. Въпреки, че думата "car" в името му предполага друго, SEED е електрически велосипед с четири колела. Той се задвижва с помощта на педали, но електромоторът осигурява значителна помощ при тяхното въртене, така че човек не се нуждае от сериозни усилия, когато се движи.

Преходът на SEED car в такъв ритъм на движение е около 100 км. За по-дълги пътувания "колелото-кола" се прибира в интериора на автомобила BIRD car - самостоятелно совалково превозно средство, способно да покрива разстояния, далеч по-големи от тези, за които е проектиран четириколесния електрически велосипед. Когато такъв шатъл се намира на по-малко от 100 км от града, той дава предложение SEED car да се използва отново, за да завърши пътуването.

В допълнение към концептите, Kia представи и технологията R.E.A.D. (Real-time Emotion Adaptive Driving) в Лас Вегас. Предполага се, че в бъдеще такава система ще бъде инсталирана на напълно автономен транспорт, за да „подобри усещанията и впечатленията на човека от пътуването".

Анализирайки емоционалното състояние на пътниците, системата ще адаптира интериора на автомобила към настроението им и избере подходящо осветление, ароматизация на въздуха и дори музиката, която ще се слуша.


CES 2019: Какво показаха автопроизводителите в първото изложение за годината

Lexus P4 и Toyota Platform 3.0
На CES 2019 Lexus представи нов прототип на автомобил с автоматично управление, построен на базата на флагманския седан LS. Колата, наречена P4, демонстрира две технологии: Guardian и Chauffeur. Първата е създадена, за да „помогне на човека да контролира машината, а не да я замени.“ Става дума за комплекс от спомагателни системи за полуавтоматично управление.

Втората технология, наречена Chauffeur, наобратно, включва напълно автоматичен контрол без участие на водача. Оборудването на машината включва лазерен далекомер LIDAR с осем сензорни глави, две камери с голям обхват, както и комплекс с повече от 30 датчика.

В допълнение към Lexus P4, японският концерн представи още един безпилотник, който вече беше разработен от специалистите на Тойота. Този автомобил, наречен Platform 3.0, също е изграден върху основата на хибридния седан LS 600Hl, но от предишното поколение.

За разлика от предишните експериментални безпилотни тойоти, новият автономен автомобил е оборудван с усъвършенстван оптичен далекомер, който може да сканира около колата в радиус от 200 метра, както и нови фотоелектрически сензори, които могат да разпознават обекти дори в тъмната част на денонощието и при лошо време. Още тази пролет два такива прототипа ще бъдат тествани на обществените пътища в Мичиган.

Mercedes-Benz CLA
Мерцедес постепенно се превръща в истински тренд тестер в индустрията. За разлика от други автомобилни производители, които докараха в Лас Вегас само концептуални коли и технологични "играчки", германците изкараха пред публика серийна кола. Новият Mercedes-Benz CLA без съмнение може да бъде наречен най-силният автомобилен дебют на CES 2019.

Новото немско бижу е построено върху модулната платформа MFA, която вече е в основата на актуалните Mercedes A- и B-Class. Гамата на двигателите в CLA включва двулитрово бензиново "турбо" за 190 и 306 конски сили. Моторите са комбинирани със седемстепенна роботизирана скоростна кутия с два съединителя.

Също така, новият Mercedes CLA е получил функцията за адаптивно интериорно осветление Interior Assistant. С помощта на специални сензори електрониката разпознава движението на ръцете на водача и включва допълнително осветление.

В допълнение, CLA е получил информационно-развлекателния комплекс MBUX, който за първи път беше използван във фамилия A-Class, четвърто поколение. Цифровото табло с диагонал седем инча е обединено с мултимедиен дисплей със същия размер, а 10.25-инчов екран е достъпен като опция.


CES 2019: Какво показаха автопроизводителите в първото изложение за годината

Toyota Boshoku ACES и Moox
Toyota Boshoku, дъщерен производител за автомобилни компоненти на Toйота, представи концепция за интериора, която дава представа за салоните на бъдещите автомобили с автоматични системи за управление. Прототипът, наречен ACES (Active Comfort Engaging Space), е предназначен за използване в машини с автопилот от четвърто ниво. Това означава, че автомобилът може да се движи в напълно автономен режим, но водачът може да поеме контрола, ако желае или е необходимо.

ACES е получил холографско табло, волан и външни камери, които заменят традиционните странични огледала. В седалките се използва специална система, която разпознава характеристиките на телосложението и най-удобната поза, която позволява на седалките и предпазните колани автоматично да се настройват индивидуално за всеки пътник.

Концепцията използва и нова технология, която определя настроението и степента на умора на пътниците и водача. Електрониката може да активира специални релаксиращи светлини и да включи ароматизация за въздуха в кабината, за да подпомогне за облекчаване на стреса или ободряване чрез прилагане на вибрации и силна ритмична музика.

Освен това, в Лас Вегас Toyota Boshoku показа концептуалния автомобил Moox (името произлиза от  думите Mobile and Box), който е напълно автономна градска двуместна кола с конвертируем интериор и огромен дисплей на информационно-развлекателния комплекс. Предполага се, че такива автомобили ще бъдат използвани в службите за споделяне каршеринг.

Power bank от Volkswagen
На CES 2019 Фолксваген показа мобилна станция за зареждане, която може да се използва за попълване на батериите на електрическите превозни средства. Устройството може да се инсталира навсякъде - например на градски паркинги, в близост до офиси на компаниите или на големи събития.

Станцията с 360 киловатови батерии ще може да презарежда до 15 елмобила, четири от които ще могат да попълват захранването на акумулаторите си едновременно. Зареждането на една кола със специалната система ще отнема около 15-20 минути.

Основно предимство на мобилното зареждане е, че не се нуждае от външен източник на захранване - това е един вид "силова банка" за електрически превозни средства. Ако нивото на зареждане на устройството падне под 20%, тогава то се заменя с друго и са изпраща за презареждане.

Първите мобилни станции за зареждане ще бъдат инсталирани в родния за VW Волфсбург още тази година. А през следващата 2020 год. устройствата ще започнат да се появяват и в други градове на Германия.

Източник: Autonews.ru


Тагове: CES изложение автосалон концепт прототип Лас ВегасНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ