www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Проучване: годишно загиват 1.35 милона човека на пътя

10.12.2018 | Авто новини: Катастрофи » Безопасност | Автор: Angel Sergeev | 3923 прочитания
A+ | A-

Световната Здравна Организация (World Health Organization) изкара доста стряскащ анализ на смъртността по пътищата на нашата планета. По сметки на WHO, годишно от човечеството си заминават около 1.35 милиона човека в следствие на катастрофи.

Анализът, който се провежда веднъж на две-три години, очертава тенденциите в световен план, като хвърля поглед и към географското разпределение на проблема. В коментар на статистиката, специалисти от организацията казват, че пътните инциденти са водещ причинител на смърт при хората на възраст между 5 и 29 години.

"Това огромно количество смъртни случаи е неприемлива цена за мобилността", коментира генералният директор на WHO д-р Тедрос Адамом Герейезус. "Няма извинение за бездействието ни. Това е проблем с доказани решения. Този доклад е призив за правителствата и партньорите да предприемат много по-сериозни действия за прилагането на мерките за безопасност."

Цифрите показват, че, макар и общата бройка на загинали да расте, отношението й спрямо общото население на земята остава стабилно и дори спада леко. Въпреки че в голяма степен това се дължи и на бързо растящото население на Земята, тенденцията все пак е позитивен белег за процесите по сигурността по пътищата.

Рискът от гибел на пътя в по-бедните държави е средно около три пъти по-висок от този в страните с по-висок стандарт на живот. За сравнение, средно 26.6 човека на 100 000 загиват в страните от Африка, докато в Европа тази стойност е 9.3/100 000. 

Около 26 процента от всички загинали на пътя са пешеходци и велосипедисти, като те се считат за най-уязвимата група от участници в движението. В Африка тази група съставлява цели 44% от всички загинали на пътя.Тагове: проучванеНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ