www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Два месеца с фотографиите на Роджър Балън в Квадрат 500

11.11.2018 | Авто новини: Лукс&Стил » Литература, арт | Автор: Jordan Lukanov | 4937 прочитания
A+ | A-

Два месеца с фотографиите на Роджър Балън в Квадрат 500

Американецът Роджър Балън - един от най-значимите фотографи на ХХІ век, пристига за първи път у нас за да открие ретроспективната си изложба „Архетипи” в Квадрат 500 - София. Осемдесет черно-бели фотографии, направени между 1982 и 2014 г. в Южна Африка ще бъдат показани в столицата и Пловдив.

„Архетипи” е разказ за хаос, страхове, сенки, илюзии и всичко онова, от което сме направени. Изложбата коментира някои от най-разпространените архетипни състояния на човешката психика и ни води от тъмнината към светлината, от абсурда към иронията, от отчаянието към освобождаването.

„Във фотографиите ми преобладават символи от дълбоките нива на човешкото подсъзнание. Това е неукротимо място, което има собствени правила и функционира според свои закони. Фотографиите ми свързват моята същност с външния свят. Въпреки това има безкрайни възможности и от мен зависи да организирам света чрез фотоапарата. В общи линии съм човек, който превръща визуалния хаос във визуална съгласуваност”, казва артистът.

Балън ще изнесе и лекция, на която публиката ще има възможност да го види и чуе на живо два дни след откриването на изложбата - на 15 ноември, четвъртък, 18:00 часа, Квадрат 500, V етаж. Той ще разкаже повече за фотографията и онова, което е отвъд нея, за изкуството, което остава и за етапите, през които преминава творчеството му във времето. Лекцията ще се проведе на английски език и е с вход свободен с предварително записване.

Роджър Балън (1950) е роден в Ню Йорк, САЩ, но повече от 30 години живее в Йоханесбург, Южна Африка. Негови фотографии са в колекциите на МОМА (Ню Йорк), Тейт Бритън (Лондон), Музея Виктория и Албърт (Лондон), Пушкинския музей (Москва), Центъра Помпиду (Париж) и много други. Балън е сърежисьор и арт директор на видеоклипа "I Fink U Freeky", който бележи началото на съвместната му работа с групата Die Antwoord.

С характерната си естетика и провокативност, артистът се превръща в един от най-влиятелните фотографи, харесван от всяко следващо поколение, което разпознава изкуството му като житейска философия и символ на времето, в което живеем. Изображенията му са съвкупност от хора, животни, рисунки, инсталации, които изграждат свят на границата между реалността и фикцията.


Два месеца с фотографиите на Роджър Балън в Квадрат 500Два месеца с фотографиите на Роджър Балън в Квадрат 500Два месеца с фотографиите на Роджър Балън в Квадрат 500Два месеца с фотографиите на Роджър Балън в Квадрат 500

Тагове: Изложба фотографии Роджър Балън Квадрат 500

СнимкиНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ