www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

SDIndex: 133 000 БГ шофьори със самооценка "пътен терорист"

30.10.2018 | Авто новини: Катастрофи » Безопасност | Автор: Jordan Lukanov | 2955 прочитания
A+ | A-

SDIndex: 133 000 БГ шофьори със самооценка "пътен терорист"

- 41% (982 хиляди) карат с по-висока скорост
- 36% (857 хиляди) с ниска концентрация на пътя
- 32% (773 хиляди) са склонни към агресия

ЗАЩО СЕ ДЪРЖИМ ТАКА НА ПЪТЯ?
ПРЕВИШАВАМЕ СКОРОСТТА, ЗАЩОТО ...
- Не обичаме ограниченията
- Нямаме естествен страх от скоростта
- Имаме модели за подражание

НЕ СМЕ КОНЦЕНТРИРАНИ, ЗАЩОТО ...
- Мислим за други неща
- Правим други неща
- Автоматизираме шофирането

АГРЕСИВНИ СМЕ, ЗАЩОТО ...
- Сме гневни
- Имаме негативни мисли и емоции
- Отговаряме конфронтационно на стрес

На 30 октомври в "София Хотел Балкан" пред институции, експерти по пътна безопасност, представители на медиите и други заинтересовани страни беше представена изтеглите информация за окончателния доклад от първото национално изследване “Индекс за безопасно шофиране” – SDIndex (Safe Drive Index). Документът показва основните рискове, които българите поемат зад волана и е първото целенасочено, национално представително изследване на вижданията на шофьорите за собствените им реакции, умения и поведение.


SDIndex: 133 000 БГ шофьори със самооценка "пътен терорист"SDIndex: 133 000 БГ шофьори със самооценка "пътен терорист"

От изследването може да се направи извод, че над 130 хиляди българи допускат и трите основни грешки, характерни за родните – агресивно шофиране, ниска концентрация и пренебрегване на ограниченията за скорост. Агресивното шофиране обаче е характеристиката, която се отнася за тях в най-голяма степен.

Въпреки това, българският шофьор е категоричен в мнението си, че шофира безопасно – стойността на SDIndex за 2018 г. на национално ниво е 89.6 и е близка до максимума на скалата – това е основният извод от изследването, участие в което взеха 1000 активни водачи на възраст между 18 и 75 г., управляващи леки и/или лекотоварни автомобили. Водачите с индекс за безопасно шофиране под 74 (214 хил. души, 9% от всички активни водачи) са с високорисково поведение и следователно с най-голям риск да попаднат в тежко пътно-транспортно произшествие.


SDIndex: 133 000 БГ шофьори със самооценка "пътен терорист"SDIndex: 133 000 БГ шофьори със самооценка "пътен терорист"

За разширяване на обхвата на проекта е разработен и SDIndex Quiz – съкратена онлайн версия на основния въпросник от изследването (12 от 50-е въпроса в пълната версия). Тя дава възможност на всеки водач да провери доколко безопасно е поведението му на пътя. За периода от стартирането му на 02.07.2018 г., до 30.09.2018 г., онлайн анкетата е попълнена от 22 968 души, което прави SDIndex QUIZ най-мащабното проучване за оценка на поведението на пътя, провеждано някога у нас.

Промяната в нагласите и поведението на пътя е от изключително значение, тъй като анализът на данните показва, че съществува пряка връзка между стойността на SDIndex и броя на пострадалите (леко и тежко ранени и загинали) в статистиката на “Пътна полиция”. От всички попълнили анкетата 11 137 участници са отговорили на всички въпроси, вкл. са посочили и социално-демографска информация. Според очакванията, формирани на основата на структурата на отговорилите по възраст, стаж и годишен пробег, SDIndex Quiz е по-нисък от националния SDIndex, като достига до 78.7 (национален индекс – 89.6).

Пълният текст на доклада „SDIndex – Индекс за безопасно шофиране, 2018: специфики на поведението на българските водачи“ може да бъде свален безплатно от страницата на проекта https://www.sdindex.bg. Организатори на проекта са SDI Застрахователен брокер, изследователска и консултантска агенция “Експлика” и агенция APRA Porter Novelli BCG.


Тагове: SDIndex БГ шофьор самооценка безопасностНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ