www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Високи данъци за старите коли. Всъщност, за екология ли говорим изобщо?

09.10.2018 | Авто новини: Коментари » Коментар | Автор: Angel Sergeev | 52287 прочитания
A+ | A-

Новината на вчерашния ден за родния шофьор несъмнено е покачването на екологичната ставка в годишния данък на автомобили с по-висока възраст. Най-грубо казано, ако карате кола над 15 години, то от 2019 г. ще плащате с приблизително 30 процента по-висок данък, в зависимост от населеното място. По първоначални и приблизителни сметки, това ще засегне над 2.5 милиона автомобили в страната. Отпада и облекчението за автомобили оборудвани с катализатор.

Всичко на повърхността изглежда нормално, нали? Налагаме по-големи такси за колите, които изхвърлят повече вредни газове в околната среда, като по този начин се опитваме да насърчим смяната им с по-нови. Но зад очевидния параван се крие една много по-простичка идея - парите в хазната не стигат и затова ще ги набавим удряйки най-широката потребителска група.

Смешно е да мислим, че налагането на по-висок данък на хората, които очевидно не могат да се сдобият с по-ново и екологично возило, е мярка, която ще има позитивна реакция върху въздуха, който дишаме. Истинските еко мерки са съвсем други - държавно подпомгане за покупка на електрически или хибриден автомобил и, най-вече, драстични облекчения от данъка за автомобили с Евро стандарт за ниво на емисии 5 и 6. Да не говорим за намаления от таксите при коли, работещи на природен газ или пропан-бутан.

Да, със сигурност покачването на данъците за по-възрастни МПС е част от уравнението за постигане на по-екологична среда на живот, що се касае до автомобилите. Но това далеч не е първият член на това уравнение, а по-скоро добавка към неговия край. Резултатът от така зададената задача ще бъде по-дълбоко бъркане в джоба на част от по-неплатежоспособната група от населението, а не подобряване на условията за живот. Тагове: данъкНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ