www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Георги Дончев покори легендарния Нюрбургринг

07.09.2018 | Авто новини: Авто Спорт » Писта | Автор: Jordan Lukanov | 1553 прочитания
A+ | A-

Георги Дончев покори легендарния Нюрбургринг

Втората тестова сесия на българския пилот Георги Дончев в немския VLN шампионат за издържливост на легендарно дългото трасе на пистата Нюрбургринг в Германия премина позитивно и Дончев вече е в очакване на становището на регулаторите за получаване на „Nordschleife Permit А“. Поредният уикенд на култовата писта отново бе изпълнен с интригуващи изпитания в преследването на престижния лиценз, който разрешава участие в състезания на смятаната за най-тежката на планетата писта. Предизвикателната ѝ конфигурация от над 24 километра и повече от 80 завоя изисква специална практическа и теоритична подготовка, която вече е в историята за българския пилот.

След проблемното, но все пак успешно първо участие, пред Дончев оставаше съвсем малко до заветната цел, но още петъчният ден предвещаваше, че отново не всичко ще премине гладко. Заради закъснелия полет нашият пилот пропусна тренировките и не можа да седне в 235-цата на Ehret Motorsport, за да влезе в ритъм с BMW-то в постоянно променящите се условия на немската писта.

Така първото каране за Георги бе чак на квалификацията, а както обикновено стинтът за първия пилот в отбора е белязан от доста инциденти, жълти флагове и дори места с “code 60” (ограничение на скоростта от 60 км./ч. заради проблеми по трасето). Добра квалификация и силен старт на състезанието отведе зеленото BMW до второ място в класа, но след това отново започнаха кризисните ситуации.

При втората смяна на Георги възникна проблем с шпилките, закрепващи едно от предните колела. Отстраняването му забави излизането на българина от бокса и го отведе назад на 13-а позиция, като разстоянието до предните пилоти не му позволи да ги настигне и изпревари, въпреки значително по-доброто темпо. Въпреки „фаталната“ позиция, „мисията“ вече е почти изпълнена - след още вълнуващи обиколки на едно от най-специалните моторспорт места на планетата Георги Дончев изпълни задължителния минимум за сертификация и сега очаква становището на немската федерация по автомобилен спорт DMSB дали ще получи лиценз, който ще му позволи да се изправи пред още по-сериозни предизвикателства на легендарното трасе под Айфел.

След втория епизод на „зеления ад“, септември ще продължи интригуващо за екипа на Overdrive Racing. Този уикенд българският пилот ще се надпреварва на друга легендарна писта – СПА в Белгия, в поредния кръг от Porsche Sports Cup Deutchland. На 15-и предстои поредното издание на Lap Battle на „малкия Нюрбургринг“ – пистата Билщер Берг, а следващия уикенд е кръгът от Carrera Cup на Хокенхаймринг.


Георги Дончев покори легендарния НюрбургрингГеорги Дончев покори легендарния НюрбургрингГеорги Дончев покори легендарния Нюрбургринг

Тагове: Porsche Георги Дончев VLN Нюрбургринг

СнимкиНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ