www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Велики фотографии на Феликс Надар до 26 август в НХГ

19.06.2018 | Авто новини: Лукс&Стил » Литература, арт | Автор: Jordan Lukanov | 6480 прочитания
A+ | A-

От 21 юни до 26 август Националната художествена галерия НХГ ще бъде домакин на експозиция с 40 от най-добрите портрета на световноизвестния френски фотограф Феликс Надар (1820-1910). Пред българската публика ще бъдат представени портрети на Сара Бернар, Александър Дюма, Клод Дебюси, Шарл Бодлер, Жорж Санд, Жак Офенбах, Емил Зола, Жул Верн и още десетки големи имена от края на ХІХ и началото на ХХ век.

Изложбата се осъществява съвместно от Френския институт в България и Националната галерия в София, благодарение на престижния музей Jeu de Paume в Париж, в сътрудничество с Медиатеката за архитектура и културно наследство и Министерството на културата на Франция. С това събитие завършва Петият фестивал „Фотофабрика“.

Гаспар-Феликс Турнашон, известен с псевдонима НАДАР, е роден в Париж на 6 април 1820 година. Работи като фотограф, карикатурист, журналист и писател.

Бунтар и смелчага с ясно изразени социални идеали, той е първият фотограф, противопоставил се на общественото мнение, развивайки докрай своите идеи и вкусове. Записва името си в историята на фотографията като първият човек, направил въздушни снимки.

Въвежда аерофотографията и портрета като жанр. Обича да снима тези, които познава отблизо. Архивът на Надар съдържа фотографии на почти всички популярни писатели, поети, художници, актьори, музиканти и танцьори за онова време. Наричан е още „фотографът на звездите ”. Експериментатор и забележителен артист, чиито портрети представляват Пантеон на епохата му.Тагове: Галерия фотографии Надар НХГ експозицияНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ