www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Два месеца с италианския барок от 15 май в Националната галерия

13.05.2018 | Авто новини: Лукс&Стил » Литература, арт | Автор: Jordan Lukanov | 4457 прочитания
A+ | A-

От 15 май до 15 юли Националната художествена галерия в София ще бъде домакин на гениални средновековни творби от двореца Киджи в Арича. Италианският културен институт в българската столица и НХГ представят 58 шедьоври на Римския барок, свързани с творчеството на видни личности от Бернини до Кавалер д´Арпино и Матия Прети.

За първи път в България ще бъде представена толкова разнообразна колекция от жанрове и теми, предпочитани от поръчителите на изкуство по онова време: от портрети и автопортрети, пейзажи и алегории с изискан класически вкус до това, което определяме като "Триумфален барок", с неговите религиозни изображения между съзерцателния интимизъм и силата на Христовата драма.

Благодарение на изложените произведения ще можем да се запознаем и с гения на Джан Лоренцо Бернини, смятан за най-великия представител на изкуството за неговото време. Изключително талантлив художник, скулптор, сценограф, драматург и архитект, той е изследвал много нови области в търсене на свой собствен начин на изразяване, който по-късно се превръща в универсален език на Барока.

Изложбата ще представи една по-малко известна на широката публика страна на Бернини, акцентирайки върху образа му на художник и проектант. До неговите творби ще застанат шедьоври на много от художниците, събрали се в Рим именно благодарение на творческия магнетизъм на Бернини, поощрител на различните енергии и гениални идеи.

Благодарение на колекцията, съхранявана в двореца Киджи в Арича, ще можем да се възхитим на произведения на Момпер, Бачичо, Кавалер д´Арпино, Джачинто Джиминяни, Боргоньоне и много други. Посветена на Българското европредседателство, изложбата ще ни накара да помислим върху значението на комуникацията през епохата на бароковото изкуство, което, благодарение на изцяло нови конотации за времето си, прави революция в естетиката и разпространението на изкуството.

Изложената колекция предлага на посетителите възможността да оценят този стил в неговата очарователна сложност и неоспорима оригиналност. Поредица от събития и срещи с експерти ще послужи за паралел между обществото през XVII век и обществото днес, разкривайки един изключително модерен и проницателен език на общуване.Тагове: НХГ барок картини галерияНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ