www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Omega възстанови два оригинални стенни часовника в НДК

20.02.2018 | Авто новини: Клюки » Светско | Автор: Jordan Lukanov | 4362 прочитания
A+ | A-

Швейцарската компания ОMEGA предостави шест часовника за интериора на Националния дворец на културата в София по време на БГ Председателството на Съвета на ЕС. Освен това, двата стенни часовника в Централно фоайе на НДК с марка Omega – част от автентичния интериор на сградата – са възстановени и работят отново.

Така публиката на многобройните концертни и културни прояви в Двореца, както и делегатите от Българското председателство на Съвета на ЕС ще имат представа за точното време до началото на дадено събитие, концерт или спектакъл. Това са единствените електронни часовници от този вид в Източна Европа, запазени до днес. Те са поставени там през 1981 г. при построяването на сградата и са подарък от компанията – производител на едни от най-популярните марки часовници в света.

Със съдействието на Министерство на културата и Швейцарското посолство в София в лицето на посланика – Н.Пр. Денис Кнобел, ръководният екип на НДК се свърза с представителите на Omega в София, които съдействаха за реставрацията на стенните часовници в Централно фоайе и предоставиха на НДК шест нови часовника с марка Omega за времето на Българското председателство на Съъвета на ЕС.
 
„Това е част от Швейцария тук вътре в НДК. Разбира се, сме горди с това и искаме да благодарим на нашите партньори. Знаем, че управлението на времето е много важно и това е важна част от участието на Швейцария в успешното Председателство на България на Съвета на Европейския съюз”, сподели Н.Пр. Денис Кнобел.

Четири от часовниците са поставени в зала 3, в която се провеждат основните заседания на Председателството, а два от тях ще показват времето в зала 6 – международния пресцентър на Председателството. Часовниците са настроени на брюкселско и българско време и по този начин Omega се превръща в марката-часовница, която официално отброява времето на Българското председателство.

„Изразявам специална блогодарност на Швейцарското посолство и Omega за жеста, който направиха за НДК. Възстановяването на двата часовника в Централно фоайе кореспондира с желанието ни да работим по посока на максимално възстановяване на оригиналния вид на сградата”, каза изпълнителният директор на НДК Ангел Митев.

„Навсякъде по света историята на конгресните центрове стъпва върху традицията. Тези малки детайли в интериора на Двореца, заедно с произведенията на изкуството в залите и пространствата на НДК, придават уникална стойност на този единствен по рода си в Югоизточна Европа културно-конгресен център, който има своята история и традиции, вградени в бъдещето му”, отбеляза председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков.

„От десетилетия насам Омега създават часовници с вдъхновяващ дизайн и неуспорим принос в иновациите, спорта и социалната сфера. Също така Омега допринася за досега на човечеството с необятния космос, като се превръща в първият часовник на Луната. За Гюлиян е изключителна чест и удоволствие да се включим в този проект, имащ за цел да подкрепи запазването и развитието на нашето културно наследство с помощта на една от най-влиятелните часовникарски марки в света”, споделя Емануела Гюлиян от фирма ГЮЛИЯН, представител на Omega за България.

Часовниците „Омега” са част от автентичната часовникова система на НДК, която включва 120 часовника в цялата сграда. Много от нефункциониращите часовници бяха подменени с нови по време на ремонтните дейности.

Часовниците в НДК са с вградена GPS система и се сверяват  по Гринуич. Част от механичните отчитат освен точното време, също и дата, както и ден от седмицата. Всички те се управляват от т.нар. часовници-майки, които се намират в специално помещение в културния дворец на столицата и са под постоянно наблюдение.

Швейцарските часовници Omega са едни от най-реномираните в света. Компанията е основана през 1848 г. от Луи Бранд и оттогава до ден-днешен е сред най-известните световни марки.

Часовници Omega ползват Олимпийските игри, американската и британската армия, NASA. Марката е неизменно на ръката и на култовия филмов образ Джеймс Бонд от 1995 г. насам.Тагове: Omega часовник НДКНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ