www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Изложба концептуален моден дизайн от 9 ноември до 9 декември в Софийски арсенал

10.11.2017 | Авто новини: Лукс&Стил » Литература, арт | Автор: Jordan Lukanov | 6849 прочитания
A+ | A-

От 9 ноември до 9 декември Софийският арсенал музей за съвременно изкуство САМСИ на бул. "Черни връх" 2 приютява изложбата концептуален моден дизайн "STATIONS". Това е третият концептуален проект на дизайнерска платформа „Иван Асен 22“.

Успехът на първите проекти „XXSofia“ и „1,5 км …“ е безспорен. Освен многобройната публика, посетила изложбите в „Гьоте институт“ и САМСИ, двата модни филма, съпътстващи изложбите, получиха редица номинации и награди на престижни фестивали за моден филм в целия свят.

Новият проект на „Иван Асен 22“ включва въздействаща върху сетивата ни пространствена инсталация с дизайнерските модели и прожекция на моден филм. Събитието в пространството САМСИ към Национална художествена галерия се осъществява с подкрепата на Vivacom ARThall и Esthederm и на ABSOLUT.

„STATIONS“ проследява и интерпретира глобалната тенденция МУЛТИЛОКАЛИЗЪМ и проучва нашата създадена чрез опит и преживявания на различни точки по света идентичност с изразните средства на концептуалната мода, моден филм и изложба-пространствена инсталация.

Какво е усещането да си наравно у дома на няколко места по света? Или на това да се изгубиш между спирките?

Нели Митева, куратор на STATIONS:
"„Вкъщи” е навсякъде и никъде.

Пътуването! Днес то е толкова постижимо, може да се случи бързо и да ни отведе до по-близки или най-далечни места. Пътуваме от любопитство към непознатото, от стремежа за откъсване от всекидневието или в търсене на същинската си идентичност, в опит да разберем самото си съществуване.

Напускането на едно и достигането до друго място: Какво е усещането да си чужд и да нямаш твърда почва под краката си? Кога започваш да се чувстваш „вкъщи”? Как влияе пътуването и местата, през които преминаваме и които обитаваме за по-кратък или по-дълъг период от време, върху изграждането, размиването, препроектирането и новоконструирането на идентичността ни?

И ако пътуването е търсене, а спирката – престой за определено време на място, което отвежда до друго, какво тогава е домът?

Домът е спирката, на която се чувстваш „на място”, независимо дали там се задържаш най-дълго или към която се завръщаш най-често. Домът е намирането. Той може да бъде преносим, да бъде чувство, човек, които носиш със и в себе си по пътя; да бъде конституиран навсякъде, изграден посредством конкретни материални неща (лични предмети) или пък спомени, усещания. Научаваш се да го разпознаваш и оценяваш чрез пътуването. И разбираш, кога и къде си „у дома”: там, където си себе си. Принадлежащ – към нещо, някого или средата.
 
Тези аспекти определят тематичната структура за разработката на дизайнерските модели, концепцията на филма и визуалната среда на изложбата."Тагове: САМСИ изложба мода дизайн Софийски арсенал НХГ галерияНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ