www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

С пари от "Дизелгейт" строят лаборатория в Калифорния

30.10.2017 | Авто новини: Автоновини » Екология | Автор: Georgi Ivanov | 1298 прочитания
A+ | A-

Миналата седмица в Калифорния започва строежът на нова лаборатория за изследване на качеството на въздуха в щата, като цената й ще е 419 милиона долара. Една трета от тези пари идват от санкциите, наложени на Volkswagen по скандала „Дизелгейт”.

От Бюрото за въздуха в Калифорния обявиха, че лабораторията ще съперници като оборудване и възможности на тези, с които разполагат най-големите автомобилни производители. Целта е не само да могат властите в щата да се борят с измами като „Дизелгейт”, но и да изследват различията, които се появяват при данните на автомобилните производители при лабораторните тестове и резултатите от реалната експлоатация на колите им и нивото на вредните емисии, които те отделят.

Площта на лабораторията е почти 130 000 квадратни метра, като част от оборудването й ще е предимно мобилно, за разлика от това на лабораторията в Ел Монте, открита преди 44 години. Точно в Ел Монте обаче се стигна да решителния пробив в изследванията на резултатите от „Дизелгейт”, благодарение на които избухна глобалния скандал.

През есента на 2015 година стана ясно, че VW е пуснал на световния пазар 11 милиона коли с 2-литрови дизелови мотори, снабдени със софтуеър, който да дава неверни данни при измерването на нивото на вредните емисии при тестове, а след това при реална експлоатация нивото на вредните емисии се покачва до 40 пъти.

Общите разходи на VW по скандала достигнаха 30 милиарда долара, като тук влизат глоби, изкупуване на автомобили, съдебни решения и доброволни споразумения.

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ