www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Шампион от рали "България" стартира в Balkan Offroad Rallye 2017

17.08.2017 | Авто новини: Авто Спорт » Офроуд | Автор: Georgi Ivanov | 18854 прочитания
A+ | A-

Остава месец до седмото издание на международния оф-роуд маратон Balkan Offroad Rallye. Надпреварата ще се проведе от 16 до 23 септември тази година, като трасето ще бъде фокусирано изключително в източните части на България – Добруджа, Черноморието и районите около Странджа и Сакар в южната част на страната.

Международното състезание, организирано ежегодно от пловдивчанина Александър Ковачев, заедно с рали Breslau в Полша, вече е със сериозно реноме в европейски мащаб и все по-често е използвана от различни пилоти и ездачи за подготовка за състезанията от най-висок ранг като рали Дакар. Стартът на маратона ще е от центъра на морската ни столица Варна, а биваците на ралито ще бъдат в Албена, Приморско и Шкорпиловци, където, традиционно, на самия плаж ще е и финалът след 8 изтощителни дни по черните пътища.

Традиционно, състезанието е в крос-кънтри (рали-рейд) формат за всички класове машини – мотоциклети, ATV, SSV, джипове и камиони, като има и отделен екстремен клас за 4х4 автомобили, в който не скоростта, а уменията за преодоляване на тежки препятствия са приоритетни.

Фокусът върху новите трасета е продиктуван от редица фактори – появата на все по-мощни и бързи рали-рейд автомобили, както и огромния интерес от страна на участници с камиони тази година – цели 10 машини, включително участвали в рали „Дакар” машини Камаз и Татра, които сега са в ръцете на частни отбори. В допълнение, регионът е и много подходящ за машините от второто издание на Balkan Classic Rallye, които ще се присъединят към кервана на Balkan Offroad Rallye 2017. Отделно, с цел по-голяма безопасност и по-добро разгръщане на способностите на пилотите от отделните класове, са планирани и различни трасета в някои от дните за мотоциклети, автомобили и камиони.

И като споменахме участници, интересът към надпреварата е повече от солиден и има всички шансове да бие собствения си рекорд със заявените до момента близо 120 оф-роуд машини и 25 автомобилни икони за класическата макадамова надпревара.

Освен дакарските камиони, ще видим и доста атрактивни участници на старта на Balkan Offroad Rallye 2017. Определено, една от атракциите ще е победителят от рали „България” 2016 Рашид Ал Кетби. Естествено, дубаецът няма да е със своята Skoda, а ще заложи на дакарски прототип BMW с брутален 8,4-литров V8 двигател.

В тазгодишното издание в състезанието ще се завърне и Петър Ценков, който участва в "Пътя на коприната" от Русия до Китай през юли. Ценков, обаче, ще замени познатия болид Opel Antara с машина в SSV класа и ще бъде навигиран от опитния Пламен Николов. Екипажът е един от десетте родни тандема, които са заявили участието си в Balkan Offroad Rallye 2017.
Тагове: BalkanOffroadRallyeНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ