www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Карлос Гон вече няма да ръководи Nissan

23.02.2017 | Авто новини: Автоновини » Последни | Автор: Georgi Ivanov | 3121 прочитания
A+ | A-

Големият шеф на Renault-Nissan Карлос Гон вече няма да е главен изпълнителен директор на Nissan, тъй като иска да съсредоточи усилията си в развитието на Renault и новата придобивка на алианса – Mitsubishi.

Гон дойде в Nissan през 1999 година, а две години по-късно стана главен изпълнителен директор на японската компания, спаси я от банкрут и я изкара на печалба. Гон остава президент на Nissan, а мястото му като пряк ръководител на марката заема Хирото Сайкава. Досега Сайкава също беше главен изпълнителен директор заедно с Гон, сега остава еднолично на поста, като промяната става факт от 1 април.

Гон остава президент и главен изпълнителен на Renault и на Renault-Nissan. Освен това Гон запазва поста си и на президент на Mitsubishi, след като Nissan купи контролния пакет акции в закъсалия японския автомобилен производител.

Гон заяви, че новите му отговорности, свързани с Mitsubishi, са наложили Сайкава да поеме пълната власт в Nissan.

„Като президент на Nissan, аз ще продължа да следя какво става в компанията, както и да я насочвам, както самостоятелно, така и в рамките на Renault-Nissan”, се казва в изявление на Гон, цитирано от Nissan.

След като Nissan придоби контрола над Mitsubishi, френско-японската компания се изкачи до №4 сред най-големите автомобилни производители в света, точно зад Volkswagen, Toyota и General Motors.

На практика Гон се оттегля след края на плана Power 88, като от компанията обявиха, че още е рано да се оцени изпълнението му. Факт е, че Гон стигна много близо до целите, които самият той беше поставил в този план, но ключовите резултати не бяха постигнати.

Става въпрос за това Nissan да има 10-процентен пазарен дял в САЩ и да държи 8 % от световния пазар на автомобили.

Очаква се, че Сайкава ще ръководи Nissan напълно самостоятелно, а Гон винаги е твърдял, че иска да бъде наследен от японец начело на Nissan. Но не се знае колко дълго ще продължи управлението на Сайкава, който е на 63 години и подобно на Гон (62) също се доближава до пенсия.

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ