www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Volvo Concept Truck 2020 - визия за бъдещето

05.06.2010 | Авто новини: Автоновини » Камиони и автобуси | Автор: | 265517 прочитания
A+ | A-

   В днешно време прогресът в технологиите е все по-бърз. Само след десетина  години камионите, например, ще бъдат много по-различни от сега - поне според  Рикард Орел, дизайн-директор във Volvo Truck Corporation. Той е един от  "мозъците" на концепцията Volvo Concept Truck 2020 - визията на компанията за  бъдещето.

   Не е далече времето, когато междуселищните превози ще имат следния вид: дълги  платформи, контролирани от автопилот, ще се придвижват по "зелени"  супермагистрали. Голяма част от технологията на Volvo за Vision 2020 вече е на  разположение, а друга подлежи на разработка. Целта е ясна - по-безопасен и  по-ефективен търговски превоз.

   Една от най-изумителните идеи е да се свържат безжично товарните превозни  средства заедно в дълги автовлакове, които се движат с постоянна скорост от 90  км/ч. "Това ще е възможно, когато визията за "зелени" коридори в транспортния  сектор стане реалност" - казва Рикард Орел. "Тогава тежкотоварните превозни  средства ще бъдат отделени от другите участници в движението в собствени  платна, подобно на железопътния транспорт, но без релси" - допълва той.

   Предимствата на подобна организация са огромни. Безопасността на движението  нараства, транспортните услуги изискват по-малко пространство по пътищата.  Разходът на гориво и емисиите на СО2 ще падат благодарение на факта, че  камионите ще попадат в аеродинамичния тунел, предизвикан от предното превозно  средство. Водачът през това време може да почива зад волана и по-този начин  няма да има нужда от задължителния престой за почивка. Всичко това ще доведе до  ускоряване на доставките, а шофьорите ще може да се върнат при своите семейства  и приятели по-рано.

 Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ