www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

България изпраща три отбора на Shell Eco-marathon 2016 в Лондон (галерия)

06.06.2016 | Авто новини: Автоновини » Екология | Автор: Jordan Lukanov | 8609 прочитания
A+ | A-

В хотел "Хилтън" в столицата се състоя официалното представяне на българските участници за предстоящия в Лондон, седмица след началото на астрономическото лято, Shell Eco-marathon 2016. Събитието се превърна в истински празник на българския инженерен талант на тема Иновации и устойчиво развитие - ГАЛЕРИЯ.

Учениците и студентите – участници в тазгодишния Shell Eco-marathon, показаха автомобилите си (момчетата от ТУ София показаха макет на карбоновия си болид, който ще бъде представен на 22 юни), разказаха за технологичните промени и нововъведенията, извършени с цел подобряване на представянето им на състезанието за енергийна ефективност в Лондон, и направиха демонстрации с тях пред гостите на събитието. Към тях се присъединиха и хора от Hewlett Packard Enterprise България, ИНГ Банк клон София и Нестле България, които придадоха мащаб на инициативата за устойчиво развитие.

Три български отбора заминават за финалите на единственото по рода си състезание за енергийна-ефективност на Стария континент. Това са двата български екипа в категорията „Прототипи“ с електрическа батерия - на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й. Вапцаров“ – Чепеларе, и отборът на Техническия университет – София, който се състезава в категорията „Градски тип“ с електромобил на водородна горивна клетка.

Редица иновации бележат участието на българските отбори в Shell Eco-marathon тази година. Русенските студентите заминават с подобрена версия на автомобила: променена е зъбната предавка на електромобила, а самите зъбни колела са направени от полиамид. Те залагат и на контролер за управление на електродвигателя, който ще повиши енергийната ефективност в резултат от подобренията в проекта. Прототипът е олекотен с няколко килограма и е с намалено ниво на шум. Има нова кормилната уредба и кормило, изработено на 3D-принтер, а управлението е като във Формула 1 - с бутони. Тази година студентите ще направят опит да впечатлят журито и посетителите на Shell Eco-marathon 2016 в Лондон с дизайна и визията на своя автомобил. Инженерният екип се е прицелил към приза в категория „Дизайн на превозно средство“.

Екипът на Техническия университет-София разработи четвъртия си проект за изцяло нов автомобил, откакто участва в Shell Eco-Marathon Европа. Студентите вярват, че ще успеят да го реализират също толкова успешно, колкото и предходните три, като повишат енергийната му ефективност. Тазгодишният електромобил е задвижван от чисто нова водородна горивна клетка. Стратегията за победа на бъдещите инженери от ТУ-София стъпва още върху подобрено окачване, задвижваща и спирачна система, съвременна електроника.

В 31-то издание на Shell Eco-marathon Европа, младите таланти от красивия родопски град Чепеларе залагат на шаси от алуминиеви сплави, съвременна електроника и нови гуми с цел по-голяма икономия на гориво и по-добро представяне на трасето в Лондон. Всички нововъведения увеличават потенциала на футуристичния автомобил да измине над три пъти по-голямо разстояние с 1 кВтч, в сравнение с постигнатия резултат на отбора на миналогодишното състезание.

Церемонията по представянето на българските участници в Shell Eco-marathon Европа 2016 привлече официални гости на институционално ниво, служители на четири международни компании - Shell, Hewlett Packard Enterprise България, ИНГ Банк клон София и Нестле България, медии и известни личности в столичния хотел Хилтън.

Сред официалните гости бяха заместник-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов, Георги Михайлов, държавен експерт „Опазване чистотата на въздуха“, Мария Донска, главен секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО, Н. Пр. Том ван Оорсхот, посланик на Кралство Нидерландия в България и Н. Пр. Ема Кейт Хопкинс, посланик на Обединено кралство Великобритания в България.
 
Тази година, традиционното събитие за представянето на българските автомобили в Shell Eco-marathon отиде една стъпка напред и се превърна в нагледен пример как българският бизнес се обединява в стремежа си за търсене на идеи и решения за устойчивото бъдеще на Земята. Събитието получи официалната подкрепа на Hewlett Packard Enterprise България, ИНГ Банк клон София и Нестле България – компании, които наред с Shell, са носители на модерни технологии, иновативни подходи и ноу-хау, върху които стъпва визията им за устойчиво бъдеще и добри практики. Четирите големи международни компании заедно вдъхновиха диалога по темата за устойчивото развитие и отправиха символично своите послания за бъдещето на планетата заедно с участниците в Shell Eco-marathon 2016, като пуснаха в небето цветни биоразградими балони.

„Голямото предизвикателство, пред което сме изправени, е как светът да произвежда и консумира повече енергия, като в същото време намалява емисиите от въглероден диоксид. За да посрещнем това предизвикателство, е необходима смесица от визионерство и реализъм, незабавни действия и дългосрочно планиране. Всички ние през следващите десетилетия ще преживеем прехода към нисковъглеродното общество и партньорството ще бъде от ключово значение за намиране на решения, които никоя компания не може да достигне сама. Отговорност на всеки е да работим заедно, за да посрещнем това предизвикателство“, каза Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Повече от 200 енергийно-ефективни превозни средства ще се състезават на финалите на Shell Eco-marathon Европа 2016. Състезанието ще се проведе за първи път във Великобритания - на специално изградено трасе около олимпийския парк „Куин Елизабет“ в Лондон. Финалите на Shell Eco-marathon Европа 2016 са от 30 юни до 3 юли, заедно с Make the Future ("Изгради бъдещето") - нов четиридневен фестивал, който насърчава и популяризира оригинални идеи и потенциални решения на енергийните предизвикателства пред съвременния свят.Тагове: ShellEco-marathonНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ