www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

UNESCO подкрепя българските представители на Shell Eco-marathon Европа 2016

16.05.2016 | Авто новини: Автоновини » Екология | Автор: Jordan Lukanov | 972 прочитания
A+ | A-

UNESCO подкрепя българските представители на Shell Eco-marathon Европа 2016

За трета поредна година ЮНЕСКО е патрон на родното участие в международното състезание за енергийно-ефективни решения в транспорта Shell Eco-marathon Европа 2016, след като българското представителство на авторитетната организация застана зад учениците и студентите, които разработват автомобили, като част от концепцията на Shell за интелигентната мобилност.

„По своя характер и зрялост инициативата Shell Eco-marathon напълно отговаря на едни от основните цели на UNESCO – да опосредства опознаването и разбирателство между народите и да стимулира образованието. Българските участници в Shell Eco-marathon ще получат подкрепата на Националната комисия и през 2016 г., за да бъдат още по-мотивирани да работят за развитието на иновациите в транспорта“, сподели Мария Донска, Главен секретар на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО.

„Shell Eco-marathon Европа е мащабна образователна инициатива, която насърчава научните изследвания и устойчивото развитие. Българските отбори ще участват в международно състезание, което им дава възможност да споделят знания и опит със свои връстници от цял свят, да се срещат с културата на други народи и да общуват и работят в нова за тях среда. Това е в пълен унисон с мисията на ЮНЕСКО за икономическо и социално сближаване, културен плурализъм и насърчаване на творчеството. Благодаря на българското представителство на авторитетната организация, че гласува доверие на родните ученици и студенти и подкрепи участието им в Shell Eco-marathon’2016“, каза Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

България отново ще има убедително присъствие на международното състезание – тази година 3 български отбора ще заминат за Shell Eco-marathon Европа. Това са отборът на Техническия университет София, който ще се състезава в категорията „Градски тип“ с водородна горивна клетка, и двата български екипа в категорията „Прототипи“ с електрическа батерия - на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й. Вапцаров“ – Чепеларе.

Финалите на Shell Eco-marathon Европа 2016 ще се проведат от 30 юни до 3 юли в Лондон заедно с Make the Future ("Изгради бъдещето") - нов четиридневен фестивал, който насърчава и популяризира оригинални идеи и потенциални решения на енергийните предизвикателства пред съвременния свят. Автомобилите на българските участници ще бъдат представени в София в началото на м. юни пред хотел „Хилтън“.


Тагове: ShellEco-marathonЛондонХилтън

СнимкиНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ