www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Шофьорите признават лошите си навици, но не ги променят

13.02.2015 | Авто новини: Коментари » Коментар | Автор: Georgi Ivanov | 1744 прочитания
A+ | A-

Шофьорите признават лошите си навици, но не ги променят

Изследване сред американските шофьори показа, че те лесно признават лошите си навици зад волана, но много трудно ги променят. Над една четвърт от анкетираните от ААА заявяват, че в последния един месец за пускали sms или са пращали мейл докато шофират. В същото време 84% от анкетираните заявяват, че това е неприемливо и създава опасност.

Може би това е така, защото американците не вярват, че точно на тях ще им се случи нещо лошо докато шофират. Въпреки че една трета от анкетираните признават, че имат роднина, пострадал при автомобилна катастрофа или те самите или техен родственик са попадали в опасна ситуация на пътя. Въпреки всичко обаче опасните навици явно са неизкореними.

Над една трета от участвалите в изследването на ААА признават, че в последния месец са минали поне веднъж на червено и в същото време 55% от тях смятат, че това е сериозна заплаха за безопасността и 73% са на мнение, че минаването на червено е неприемливо.

През 2013 година в автомобилни катастрофи в Щатите са загинали 32 719 души, а по-голямата част от тези смъртни случаи е можело да бъдат избегнати. Мнозина продължават да смятат, че на тях няма да им се случи нищо лошо зад волана, въпреки че 10% от анкетираните са участвали в сериозна катастрофа.

Други изследвания показват, че процентът на шофьорите, които пишат sms-и докато шофират е доста над 25. В анкета на AT&T 98% от участниците, които притежават мобилни телефони и редовно пращат текстови съобщения, заявяват, че са наясно с опасностите да пращаш sms-и докато караш. Две трети обясняват, че са чели текстово съобщение докато са чакали на червен светофар или на знак Стоп, а над една четвърт признават, че са пращали sms по време на шофиране.

Според ААА хендс фрий системите за телефони са по-разсейващи за водачите от използването на мобилен телефон, но две трети от шофьорите вярват, че това е добро решение да говориш по телефона докато шофираш.СнимкиНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ