728 x 90
Error, no Ad ID set! Check your syntax!

Токът в Тексас скочи с 17 900%, зареждане на EV струва между 360 и 900 долара

Последствията от много сериозната зимна буря от миналата седмица в Тексас продължават и ще засегнат стотици хора. Поради голямото търсене на електрическа енергия цените се покачиха и NBC News съобщава, че някои собственици на жилища сега очакват сметки до 10 000 долара. Това се дължи на енергийните планове, които се таксуват възоснова на търсенето на

Последствията от много сериозната зимна буря от миналата седмица в Тексас продължават и ще засегнат стотици хора. Поради голямото търсене на електрическа енергия цените се покачиха и NBC News съобщава, че някои собственици на жилища сега очакват сметки до 10 000 долара.

Това се дължи на енергийните планове, които се таксуват възоснова на търсенето на пазара. Въпреки че това обикновено не е голям проблем, нарастването на търсенето и потреблението води до по-високи цени.

В този случай цените на електроенергия на едро се покачиха до над 9 000 долара на мегават час. Това е зашеметяващото увеличение от около 17 900 процента спрямо сезонната средна стойност от 50 долара на мегават час.

Като се има предвид увеличението, всяка услуга, която използва електричество, изведнъж става много по-скъпа от обикновено. Това включва и електрическите превозни средства.

Малко математика ни показва, че 9 000 долара на мегават час е 9 долара за киловат час (кВтч). От тази стойност можем лесно да изчислим колко би струвало пълното презареждане на електромобил базирано на размера на батерията му.

Прочети още:
Toyota е най-търсеният автомобилен бранд в Google през 2020 г.

Тъй като Nissan Leaf има 40 кВтч батерия, на собствениците ще струва около 360 долара, за да презаредят напълно автомобила си при пикови темпове на потребление. По същия начин ще струва 855 долара за презареждане на Audi e-tron и 900 долара за презареждане на Tesla със 100 кВч батерия.

Разбира се, ситуацията в момента е екстремна и би трябвало да се подобри в най-скоро време, което ще върне цените за зареждане на електромобил до нормалните им нива.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *