728 x 90

От Америка с любов: Как пали Oldsmobile Cutlass Ciera с 4.3 V6 дизел (85 к.с.)

За сравнение, по това време Mercedes-Benz вече разполага със сериен 3.0-литров дизелов турбо двигател с мощност от 125 к.с.

Всеизвестно е, че американският пазар не фаворизира автомобили с дизелов двигател. През години много малко пъти подобни агрегати са получавали сериозен потребителски интерес, но това не означава, че опити липсват.

Дори и извън сегмента на пикапите не липсват дизелови коли на американския пазар. В наши дни това е рядко явление, но през 80-те дори автомобил от среден клас като Oldsmobile Cutlass Ciera предлага дизел. И то какъв!

В гамата на седана откриваме 4.3-литров V6 дизелов мотор, който развива максимална мощност от забележителните 85 к.с. и въртящ момент от 224 Нм. За сравнение, по това време Mercedes-Benz вече разполага със сериен 3.0-литров дизелов турбо двигател с мощност от 125 к.с.

Но чарът на този огромен 4.3-литров V6 е друг. Начинът, по който работи, е несравним с модерните двигатели с вътрешно горене. Можете да видите един автентичен екземпляр и как той стартира двигателя си във видеото по-долу.

Прочети още:
Кражбите на Kia и Hyundai в САЩ станаха хит... в TikTok

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *