728 x 90

История: Родни учени правят електромобил с пробег 240 км. още през 1970 г.

    Изключително любопитна статия от родната преса през 70-те години на миналия век разкрива, че още тогава български учени от БАН и инженери успяват да създадат електрически автомобил, способен да измине разстояние от 240 километра при скорост от 60 км/ч с едно зареждане на батериите. Проектът носи името ЕЛМО-70, а за него се разчува, след като

    Изключително любопитна статия от родната преса през 70-те години на миналия век разкрива, че още тогава български учени от БАН и инженери успяват да създадат електрически автомобил, способен да измине разстояние от 240 километра при скорост от 60 км/ч с едно зареждане на батериите. Проектът носи името ЕЛМО-70, а за него се разчува, след като полицаи спират опитния прототип за проверка. Установява се, че шофьорът е забравил документите си в "една от съблекалните на лаборатория в БАН", но милиционерите проявяват разбиране с оглед на важната мисия.

    Следват серия "пробни пробези", като основна част от тях се извършват по Околовръстното шосе на София, където може да се поддържа постоянна скорост на движение. За да създадът автомобила, учените използват за основа екземпляр от Москвич комби, червен на цвят, тъй като той предлага достатъчно пространство за събиране на доста големите по своя размер батерии за съхранение на електрическа енергия.

    Когато бива спрян за проверка от КАТ през май 1970 г., тестовият прототип извършва едновременно изпитания на нов тип батерия, на тиристорно импулсно устройство за управление и на безстаторен електродвигател. Материалът в пресата твърди, че нашите учени са успели да извадят три до четири пъти по-добри характеристики на своята цинково-въздушна батерия от аналогични проекти в Япония, ГФР, САЩ, Англия и Италия. 

    Каква е историята на прототипа и докъде е стигнало неговото развитие, не става ясно, но публикацията сочи, че "японците са си поставили за цел през 1975 г. да достигнат пробег от 500 км. със скорост 180 км/ч", но засега "те са по-назад от нас".

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт