728 x 90

Evolution Space: Електромобил, който ще ви служи цял живот!

  Редовните актуализации поддържат този електромобил в добра кондиция поне 50 години. Освен това той се зарежда изключително бързо и също така изминава изключително дълъг пробег. Професор Гюнтер Шу преподава в Рейнско-Вестфалския технически университет Аахен (RWTH) и вече е вдъхнал живот на Streetscooter на германските пощи и на малкия електромобил E.Go Life. С новата си компания

  Редовните актуализации поддържат този електромобил в добра кондиция поне 50 години. Освен това той се зарежда изключително бързо и също така изминава изключително дълъг пробег.

  Професор Гюнтер Шу преподава в Рейнско-Вестфалския технически университет Аахен (RWTH) и вече е вдъхнал живот на Streetscooter на германските пощи и на малкия електромобил E.Go Life. С новата си компания Evolution той залага на електрически автомобил, който да издържи цял живот.


  Основно обновяване на всеки 5 години

  С модела Space фирмата Evolution представя концепция за електрически автомобил, който е нещо средно между SUV и кросоувър. Много по-определящ от формата на каросерията обаче е подходът за устойчивост, който стои зад нея. Универсалният електромобил се връща на всеки пет години за регенериране в завода, където се ремонтира и обновява. Предполага се, че така той винаги ще бъде в крак с времето и ще издържи цял живот. Проф. Шу обещава експлоатационен срок от поне 50 години. А след това Space може да бъде напълно рециклиран. 


  Удължител на пробега за дълги преходи

  Evolution Space обаче предлага и други забележителни качества. Той съчетава електрическо задвижване с удължител на пробега, което обещава бързо зареждане и изминаване на дълги разстояния. За съхраняване на енергия служи литиево-йонна батерия с капацитет 40 кВтч в пода на автомобила, която се подменя на всеки 5 години и още 20 години се използва като стационарен акумулатор на електричество от слънчеви панели. Пробегът с чисто електрическо задвижване е 150 км. Допълнителни 600 км могат да бъдат изминати с помощта на удължител на пробега, захранван с пропан-бутан (LPG). Резервоарът с втечнен газ се зарежда само за пет минути. Така Space има общ ефективен пробег до 750 километра. Задвижването се осигурява от два идентично конструирани електрически моста, всеки от които е с мощност 140 кВт. Обещават се  максимална скорост до 160 км/ч, както и управление на задните колела, което прави Space по-повратлив. 


  Концепция за променливо шаси

  Ъгловатата каросерия на Space е променлива. Две проектирани междуосия разтягат Space с шаси от алуминиеви профили до 4,09 или 4,92 метра, предлагайки място съответно за петима или осем пътници. Модулният дизайн на интериора позволява и други конфигурации на седалките или начина на използване. Височината (1,94 м) и широчината (1,92 м) остават непроменени. При допустимо общо тегло на автомобила от 2,8 тона полезният товар е 650 килограма, а прикачният товар – до 3,5 тона. Сгъваемият плъзгащ се люк по цялата дължина на покрива може да бъде заменен по желание с фотоволтаичен покрив. Задната покривна конструкция може лесно да бъде свалена и голямото багажно отделение да се използва като пикап.


  Арматурното табло в Evolution Space обединява комбинирания контролен екран и дисплеите на инфо-развлекателната система под стъклен панел, който се простира по цялата широчина на автомобила. Интерфейсът е проектиран по такъв начин, че е възможно и редовно обновяване на хардуера.

  Същото важи и за калъфите на седалките и вътрешните повърхности, които са изработени от възобновяеми суровини. И тук новите калъфи се монтират по време на редовното посещение в завода, а остатъците се рециклират.

  Абонамент от 2025 г.

  Планира се Space да се появи най-рано след две години, т.е. през 2025 г., и то само като малка серия, която ще се предлага само на абонаментен принцип. В момента Evolution говори за наем от около 1000 евро на месец. Според сегашните планове резервациите за Space ще бъдат възможни още в средата на 2023 г.

  Свързани публикации

  Оставете коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

  Най-нови

  AUTOCLUB.BG във Facebook

  Facebook Pagelike Widget

  Спорт