728 x 90

Зареждане на електромобил от ВЕЦ вече е възможно и у нас, а цената е повече от примамлива!

  Водноелектрическите централи са възможност за напълно екологично зареждане, а вече това е възможно и в България, в непосредствена близост до гр. Пловдив. Електромобилите често биват определяни като „екологични“ и с „нула емисии“, но това е вярно само когато и източниците им на енергия също не замърсяват. Такъв е случаят с енергията от ВЕЦ-овете, които използват

  Водноелектрическите централи са възможност за напълно екологично зареждане, а вече това е възможно и в България, в непосредствена близост до гр. Пловдив.

  Електромобилите често биват определяни като „екологични“ и с „нула емисии“, но това е вярно само когато и източниците им на енергия също не замърсяват. Такъв е случаят с енергията от ВЕЦ-овете, които използват естественото движение на водата и го трансформират в електричество, съответно без никакво замърсяване. Досега зареждането на автомобил не беше възможно никъде директно от ВЕЦ в България, но ето, че собственикът на ВЕЦ „Кадиево“ е решил да промени това.

  Река Въча предоставя възможност за зареждане 24/7

  Най-хубавата характеристика на р. Въча в случая е, че нейното пълноводие позволява целогодишно използване на производствените мощности на ВЕЦ-а. Много подобни централи разчитат на сезонно пълноводие и не могат да предложат подобна използваемост през всички 365 дни от годината. Друг плюс е изключителната близост до гр. Пловдив, което позволява на пловдивчани бързо и лесно да стигнат, а след това да заредят напълно екологично.

  Цени и капацитет

  Цената е 0.50 лв/кВч, което е над два пъти по-ниска цена от еквивалентни станции из страната, чиято цена обикновено е около 1,20 лв/кВч. За момента е налична една зарядна станция с възможност за зареждане на 2 автомобила едновременно. Дневно капацитетът е около 40-50 автомобила, в зависимост от това колко искат да зареждат собствениците им. Станцията e ABB Terra 184 и както подсказва името е с максимална мощност от 184 кВ и спада в графа „суперчарджър“.

  Поглед към бъдещето

  Собственикът Васил Тасев е категоричен, че това е само началото на развитието на обекта и тепърва предстои разширяване, създаване на още зарядни станции, а дори в бъдеще ще се наблегне на идеята за създаване на водородна станция. Тепърва се добавят и места за отдих с пейки и шезлонги, вендинг машини и свободен Wi-Fi, за едно по-приятно изкарване докато зареждате. Ще бъдат добавени и допълнителни камери за видеонаблюдение. Не, че и сегашната сигурност не е поверена на един изключително верен пазач – кучето Тера, която споделя име със зарядната станция и се е зарекла да я охранява зорко на всяка цена.

  Свързани публикации

  Оставете коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

  Най-нови

  AUTOCLUB.BG във Facebook

  Facebook Pagelike Widget

  Спорт