728 x 90

Lamborghini Huracan STO SC 10° Anniversario – Зелено чудовище за юбилея

Lamborghini пуска на пазара ново специално издание на Huracan. Юбилейният STO SC 10° Anniversario обаче не празнува почти десетгодишната история на моделната серия, а рождения ден на фирмения отдел за моторни спортове. Още в рамките на моделния си живот Lamborghini Huracan мутира в класик на спортното автомобилостроене. През пролетта на 2024 г. ще се навършат

Lamborghini пуска на пазара ново специално издание на Huracan. Юбилейният STO SC 10° Anniversario обаче не празнува почти десетгодишната история на моделната серия, а рождения ден на фирмения отдел за моторни спортове.

Още в рамките на моделния си живот Lamborghini Huracan мутира в класик на спортното автомобилостроене. През пролетта на 2024 г. ще се навършат десет години, откакто първите екземпляри от болида с централно разположен V10 двигател бяха доставени на клиентите. В тази връзка не изглежда необичайно, че италианската елитна марка пуска на пазара специален модел за рождения ден. При по-внимателно вглеждане обаче се открива изненада: Huracan STO SC 10° Anniversario има отношение не към годишнината на моделната серия, а към юбилея на отдела за моторни спортове Squadra Corse, създаден почти по същото време като спортния автомобил с централно разположен двигател.

Съответно Huracan SC 10° Anniversario е донаточен в много отношения, въпреки че е базиран на вече радикализираната версия STO. От една страна, визуално: цветовата схема е вдъхновена от Lamborghini SC63, хибридния прототип, с който италианците ще се състезават в Световния шампионат за издръжливост (WEC) от предстоящия сезон – включително в 24-те часа на Льо Ман. Основният цвят е отровнозелено „Verde Mantis“, което контрастира с черното, наречено „Nero Noctis“.


Италиански трикольор и карбонов пакет

Италианският трикольор, който, започвайки от предната престилка, преминава по средата на капака и покрива и завършва точно преди въздухозаборника в горната част, е задължителен. Логото за годишнината „10° Anniversario Squadra Corse“ е изписано на вратите, а знакът на отдела за моторни спортове на Lamborghini се намира и на задната перка на Huracan STO, която се простира от въздушния отвор до противоположния край на задния капак. Задължителен е също карбоновият пакет с преминаваща през цялата каросерия червена ивица.

Празнуващите юбилей специалисти от Lamborghini Squadra Corse, естествено, са дали технически принос за STO SC 10° Anniversario. Да вземем например аеродинамиката: специалният Huracan има два нови въздушни дефлектора отпред, а задното крило е с три градуса по-стръмно спрямо въздушния поток в сравнение с Huracan в стандартна STO модификация. Докато тези мерки имат за цел да оптимизират аеродинамичното притискане, модификациите по окачването са насочени към механичното сцепление. Вместо серийните активни амортисьори се използват аналози от моторните спортове с регулируеми в голям диапазон степени на разтягане и компресия. Нови гуми, специално „изпечени“ от Bridgestone за Huracan STO SC 10° Anniversario, допълват пакета за окачването и аеродинамиката.


Ролбар и карбонов под

Интериорът също е в зелено и черно и е съвсем в духа на моторните спортове. Черупковите седалки с алкантара на Lamborghini Huracan STO SC 10° Anniversario разполагат с четириточкови предпазни колани. Безопасността е гарантирана и от алуминиев ролбар, а карбоновата облицовка на пода намалява теглото. Табелката на задната преграда , която идентифицира всеки представител на специалната серия като уникален, също е изработена от композит с въглеродни влакна.

По отношение на задвижването обаче не се е променило нищо – с изключение на новата титанова изпускателна система Akrapovic, която би трябвало да подобрява звука във всички честоти. Така че атмосферният двигател V10 на SC 10° Anniversario остава в спецификацията STO, която изстисква 640 к.с. и максимум 565 нютонметра от 5,2-литровия работен обем на десетцилиндровия мотор. От Lamborghini все още не са разкрили дали динамичните характеристики (от нула до 100 км/ч за 3,0 секунди, 310 км/ч максимална скорост) на стандартния STO ще важат и за специалния модел с модифицирана аеродинамика. Цената също остава в тайна.


Снимки: Automobili Lamborghini S.p.A.
Източник: ams.bg

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт