Почти готова е инфраструктурата за еко зониране на София

От Столична община обявиха, че до момента голяма част от инфраструктурата за разделение на София на екологични зони е изградена.

От Столична община обявиха, че до момента голяма част от инфраструктурата за разделение на София на екологични зони е изградена. Монтирани са камери, както и софтуерната им обезпеченост.

Необходимо условие за въвеждане на зоната е поставяне на стикер на автомобилите, в който се отбелязва и екологичния им клас. Новите стикери ще бъдат поставени при годишните технически прегледи от лятото на тази година.

Новото зониране предвижда недопускане в централните градски части на транзитното преминаване на автомобили с нисък екологичен клас в дни с по-големи превишения на нормите. Засега не е ясно как ще бъдат разпределени зоните на територията на София.

„Днес внасяме в Столичен общински съвет новата Комплексна програма за подобряване качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община за периода 2021 – 2026 г. Програмата предвижда над 100 мерки, насочени към достигане и поддържане на нормите и стандартите за чист въздух съгласно националното законодателство.“ Това съобщи Десислава Билева, зам. кмет „Зелена система, екология и земеползване“.

Екологичната група на автомобилите ще се контролира визуално и с чип, който ще бъде вграден в стикера. Стикерът ще бъде поставян на предното стъкло на автомобила (в средата зад огледалото за задно виждане) и ще важи до следващия технически преглед.

Прочети още:
Днес подписват договор за строеж и строителен надзор на тунела под Шипка

Информацията от него ще може да бъде прочитана дистанционно. Екологичната група е различна от екологичната категория, определена от производителя. Стикерът ще се издава за леки и лекотоварни автомобили до 3.5 т. В стикера се съдържа пълната информация от преминатия ГТП, но тя ще бъде криптирана и за ползване само от определени служби. Видимата информация е само екологичната група и регистрационния номер на автомобила. 

Това означава, че досегашният стикер за успешно преминат технически преглед на практика отпада. 

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget