ГТП ще поскъпне с 5-10 лв. заради новите еко стикери

В стикера ще бъде вграден чип, който ще носи информацията за това към коя от общо петте категории ще попада съответното МПС.

Цената на годишните технически прегледи за автомобили до 3.5 тона ще се повиши със „5-10 лева“, обяви в студиото на Радио София директорът на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ (ИААА) Бойко Рановски.

Причината за това е, че по време на прегледите вече ще се поставят и новите екологични стикери. В стикера ще бъде вграден чип, който ще носи информацията за това към коя от общо петте категории ще попада съответното МПС.

Правителството вече финализира текста на наредба № Н-32 за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност. В него беше заложено и точното разделение на автомобилите спрямо техните екологични стандарти по групи.

В най-чистата категория (пета) попадат електромобилите, водородните автомобили и плъг-ин хибридите. Обикновените хибриди без възможност за зареждане от контакта ще подлежат на стандартна категоризация.

Прочети още:
Тунелът под Шипка ще бъде най-дългият в България, цялата отсечка ще струва 358 млн. лева

Сегментирането ще става по година на производство и вредни емисии, измерени по време на техническия преглед. При дизеловите автомобили ще се мери димността.

При автомобилите с газова уредба специално внимание ще бъде обърнато и на самата система за захранване с алтернативно гориво.

„Идеята и целта са свързани с намерението техническата изправност и екологичната група на проверявания автомобил да бъдат определяни от системата. Така ще се намали възможността за злоупотреба в самия пункт за ГТП“, обясни Бойко Рановски.

Вижте кой Евро стандарт към коя екологична група попада тук. На този линк пък можете да разберете всичко най-важно за новите стикери.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget