728 x 90

Cadillac Escalade става електрически!

  Cadillac ще представи електрическата версия на Escalade на 9 август 2023 г. Тя ще се нарича Escalade IQ. Благородната марка Cadillac също е насочвана последователно от своята компания майка GM към електрическата мобилност. Кросоувърът Lyriq и луксозният лайнер Celestiq ще бъдат последвани от изцяло електрическата версия на луксозния SUV модел Escalade през 2023 г.  Електрически Escalade с добавка IQ

  Cadillac ще представи електрическата версия на Escalade на 9 август 2023 г. Тя ще се нарича Escalade IQ.

  Благородната марка Cadillac също е насочвана последователно от своята компания майка GM към електрическата мобилност. Кросоувърът Lyriq и луксозният лайнер Celestiq ще бъдат последвани от изцяло електрическата версия на луксозния SUV модел Escalade през 2023 г. 

  Електрически Escalade с добавка IQ

  Електрическата версия има добавка IQ към името си. Макар че в случая номенклатурата малко куца, IQ и тук има за цел да сигнализира за ясната принадлежност към електрическото семейство на Cadillac. Очевидно, шикозната марка не е искала да се откаже напълно от познатото име Escalade. И електрическата версия остава вярна на познатите линии. Дизайнът остава ъгловат, задната част се спуска стръмно, но линията на покрива изглежда малко по-ниска, отколкото при модела с двигател с вътрешно горене.

  Платформа от събратята пикапи

  Escalade IQ е изграден на основата на архитектурата BT1 на GM, която е предназначена за лекотоварни приложения. Братята по платформа на Escalade са Chevrolet Silverado EV, GMC Sierra EV и GMC Hummer EV. Благодарение на платформата за лекотоварни автомобили под каросерията на Escalade IQ са монтирани 24-инчови алуминиеви джанти с осем отвора и гуми 275/50. Освен стандартния Escalade IQ, който виждаме тук, към гамата вероятно ще бъде добавена и версия с дълга база, както е при неговия аналог с двигател с вътрешно горене. GM вече е запазил за нея типовото обозначение IQL.

  В момента можем само да спекулираме относно данните на конфигурацията с електрическо задвижване. Един-два погледа към братята по платформа обаче дават представа за съответния диапазон. Silverado EV и Sierra EV например разполагат с мощност между 510 к.с. и 834 Нм въртящ момент и съответно 764 к.с. и 1064 Нм. Пробегът им е почти 650 км. Зареждането се извършва с мощност до 350 кВт. Hummer дори предлага мощност до 842 к.с.

  Свързани публикации

  Оставете коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

  Най-нови

  AUTOCLUB.BG във Facebook

  Facebook Pagelike Widget

  Спорт