728 x 90

Audi официално потвърди Sauber като партньор във Ф1 от 2026 г.

Дългоочакваната новина, че Audi ще си партнира със Sauber, бе официално потвърдена от компанията днес. За всички бе ясно, че инголщатци обявиха завръщането си във Формула 1, след като постигнаха принципна договорка с отбора от Хинвил, но едва сега това стана публично достояние. От Sauber признаха също, че Audi ще придобие дял от компанията, но

Дългоочакваната новина, че Audi ще си партнира със Sauber, бе официално потвърдена от компанията днес. За всички бе ясно, че инголщатци обявиха завръщането си във Формула 1, след като постигнаха принципна договорка с отбора от Хинвил, но едва сега това стана публично достояние.

От Sauber признаха също, че Audi ще придобие дял от компанията, но на този етап няма информация за размера на инвестицията на немците, както и кога ще бъде стартирана процедурата. Alfa Romeo остава водещ спонсор на швейцарския тим до края на договора, който изтича догодина, след което той отново ще се състезава във Формула 1 под името Sauber. Междувременно стана ясно, че Ferrari остава доставчик на двигатели на Sauber до 2025 година.

Председателят на борда на Sauber Holdings Фин Раузинг, който е и основен акционер в тима, излезе с едно от редките си публични съобщения. Шведският милиардер коментира, че „Audi е най-добрият стратегически партньор за групата Sauber. Ясно е, че споделяме еднакви ценности и визия и нямаме търпение да постигнем съвместните си цели в това силно и успешно партньорство“.

Раузинг ще запази дял в отбора, но все още не е ясно дали ще продължи да е мажоритарен собственик или Audi ще поеме диригентската палка.

Членът на борда на директорите на Audi Оливер Хофман, който отговаря и за активностите на компанията във Формула 1, допълни, че работата в аеродинамичния тунел по време прекратената програма на германците в ендурънса, както и някои странични проекти, са довели до това стратегическо партньорство.

„Познаваме групата Sauber, тяхното модерно оборудване и опитен екип от предишните ни сътрудничества и сме убедени, че заедно ще изградим един силен тим“, коментира Хофман.

Тази новина е и последното парче от пъзела на Audi във Формула 1. Оттук нататък германците имат задача да подготвят новата задвижваща система според правилника за 2026 година. Съдбата на Porsche обаче остава неясна. Наскоро от компанията обявиха, че не са се отказали от Формула 1, въпреки че Red Bull удари спирачка на съвместния им проект. На хоризонта обаче няма свободен партньор, който да осигури завръщането на Porsche в шампионата.

Източник: AMS.bg

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *