728 x 90

Волф влезе в клуба на милиардерите

  Тим шефът на Mercedes влиза в класацията на Forbes за най-големите богаташи в спорта След края на рецесията не само световната икономика тръгна напред, но и глобалният спорт отбелязва сериозно развитие. Същевременно под ръководството на Liberty Media Формула 1 се превърна в печеливш бизнес и стойността на отборите, включително и на тези от дъното на

  Тим шефът на Mercedes влиза в класацията на Forbes за най-големите богаташи в спорта

  След края на рецесията не само световната икономика тръгна напред, но и глобалният спорт отбелязва сериозно развитие. Същевременно под ръководството на Liberty Media Формула 1 се превърна в печеливш бизнес и стойността на отборите, включително и на тези от дъното на решетката, се покачва буквално с всеки изминал ден.

  Това неминуемо се отразява върху заплатите на служителите, но Тото Волф не влиза в клуба на милиардерите благодарение на възнаграждението, което получава като тим шеф. 51-годишният австриец притежава 33% от отбора на Mercedes във Формула 1, което според Forbes е достатъчно да го вкара в списъка с новите спортни милиардери.

  Волф, чието описание на страниците на Forbes изненадващо започва със „звезда от сериала на Netflix Drive to Survive“, се нарежда последен в класацията на реномираното издание с оценено на 1 милиард богатство. Тя включва дванайсет представители на спорта, които са попаднали наскоро в клуба на богатите, като редом до Волф застават атлети като Тайгър Уудс и Леброн Джеймс.

  Бизнес начинанията на Волф във Формула 1 започнаха още през 2009 г., когато бившият състезател и настоящ бизнесмен влезе в борда на директорите на Williams и придоби дял в отбора. През 2012 г. той се издигна до позицията изпълнителен директор, а през същата година Пастор Малдонадо спечели и последната победа на британския тим.

  Волф напусна Williams през 2013 г., за да се присъедини към набиращия сили екип на Mercedes като изпълнителен директор. По това време австриецът купи 30% от базирания в Бракли тим, а през 2014 г. и 2016 г. продаде на два транша част от собствеността си в Williams на американсия бизнесмен Брад Холингър.

  В края на 2020 г. Mercedes прехвърли една трета от активите си в заводския тим на концерна INEOS, а Волф увеличи своя процент от 30 на 33. Австриецът има дял и в Aston Martin Lagonda Global Holdings.

  Свързани публикации

  Оставете коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

  Най-нови

  AUTOCLUB.BG във Facebook

  Facebook Pagelike Widget

  Спорт