728 x 90

Пътната агенция обеща да ремонтира 3000 км пътища тази година

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройство, Гроздан Караджов, обеща в ефира на NOVA, че тази година в България ще бъдат ремонтирани 3000 км пътища. Ще се действа приоритетно според състоянието на всеки сигнализиран като нуждаещ се от ремонт участък в страната. „АПИ има готовност да ремонтира около 3000 километра пътна мрежа тази година.

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройство, Гроздан Караджов, обеща в ефира на NOVA, че тази година в България ще бъдат ремонтирани 3000 км пътища. Ще се действа приоритетно според състоянието на всеки сигнализиран като нуждаещ се от ремонт участък в страната.

„АПИ има готовност да ремонтира около 3000 километра пътна мрежа тази година. За тези пътища има данни, че са опасни и трябва максимално бърз ремонт. Ще бъдат обявени обществени поръчки според закона.Те ще бъдат разделени на такива с едногодишни договори за текущ ремонт и поддръжка – премахване на препятствия, камъни, свлачища, поддръжка на мантинели, маркировка. Втората група са за основните ремонти, при които се изискват строителни книжа и проектна готовност за строеж, такива до този момент не са правени, а е използвана шапката „текущ ремонт““, обясни в телевизионно интервю Караджов.

Планираният бюджет за тези ремонти ще бъде в рамките на около 2.8 милиарда лева. Общата дължина на предвидените за ремонт пътища е грубо около два пъти по-голяма от тази през 2021 година, добави още Караджов.

„За 2021 година над 450 милиона приходи има от тол системата, амбицията е за 2022 г. да се повиши над 30%. Моето предложение ще бъде тол системата да обхваща и второкласната пътна мрежа за товарните автомобили. За винетките не предвиждаме увеличение“, обяви Гроздан Караджов.

Министърът отговори още и на въпрос за изграждането на магистрала Хемус. „2026 година е мандатът за завършване на АМ „Хемус“, по нея не е спирано да се работи по време на служебните правителства. Първите три отсечки ще бъдат пуснати в следващите година и половина. 4 и 5 лот едва сега започват с проектна готовност. Техният строеж трябва да бъде узаконен, за което ще се търси решение в парламента. 6, 7 и 9 са изцяло нови трасета, като 7 попада в свлачищен район, поради което ще се наложи и зместване по няколко километра встрани“, добави Караджов.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт