728 x 90

Audi E-Tron GT е по-изгоден от Taycan и (почти) толкова бърз

Подобно на кросоувъра E-Tron, GT има функция overboost, която временно увеличава мощността съответно до 522 и 637 к.с.

Audi показа изцяло електрическата си кола E-Tron GT, която ще се предлага в две основни версии. Машината се базира на технологиите, които видяхме в серийния Porsche Taycan, но има свой облик и характерни черти.

Подобно на своя брат от Щутгарт, E-Tron GT разполага с 93.4-кВтч литиево-йонна батерия и 800-волтова електрическа архитектура, която позволява бързо презареждане – от 5 до 80 процента капацитет на батерията за 23 минути.

Самото задвижване идва от електрически мотор на всяка ос и двустепенен автоматик, монтиран отзад. Базовите модели разполагат с 469 конски сили и 630 Нм, докато RS вариантът генерира 590 к.с. и 830 Нм.

Подобно на кросоувъра E-Tron, GT има функция overboost, която временно увеличава мощността съответно до 522 и 637 к.с.

Стандартният E-Tron GT ускорява до 100 км/ч за 3.9 секунди, докато моделът RS прави същото за 3.3 секунди. Макар и с няколко десети от секундата по-бавен от Taycan, моделът е един от най-бързите серийни електромобили.

E-Tron е един от моделите в историята на Audi, който има най-нисък челен коефициент на съпротивление от 0.24. Отделно, активната аеродинамика на автомобила успява да добави пробег до около 30 километра в зависимост от режима на шофиране.

Производството на E-Tron ще се извършва в завода Audi Böllinger Höfe в Некарсулм, Германия. От там автомобили ще бъдат експортирани за целия свят като цените в Германия започват от 99 800 евро за стандартния модел и 138 200 евро за RS.

За сравнение, в Германия малко по-бързият Taycan е значително по-скъп. Базовата цена е 106 500 евро при аналогична мощност на E-Tron, a Taycan Turbo струва 153 000 евро. Сегашният флагман в гамата Taycan Turbo S стартира от 186 400 евро, което е с близо 50 000 евро повече от RS E-Tron GT.

Моделът ще бъде представен в България през март тази година. Съвсем скоро започват и предварителните продажби за нашия пазар. Повече можете да откриете на този линк.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт