728 x 90

Volvo EX30: така се прави компактен луксозен електрически кросоувър

  На 7 юни в Милано се състоя премиерата на новото Volvo EX30. Електрическият малък SUV модел отговаря на нарасналото търсене и тенденцията към пълна електрификация в премиум сегмента. „Напълно електрическият EX30 може да е най-малкият ни SUV, но той е голяма работа за нашите клиенти и голяма работа за нас като компания“, смята главният изпълнителен

  На 7 юни в Милано се състоя премиерата на новото Volvo EX30. Електрическият малък SUV модел отговаря на нарасналото търсене и тенденцията към пълна електрификация в премиум сегмента.

  „Напълно електрическият EX30 може да е най-малкият ни SUV, но той е голяма работа за нашите клиенти и голяма работа за нас като компания“, смята главният изпълнителен директор на Volvo Джим Роуън. „Ние обичаме да казваме, че EX30 е малък, но мощен, защото предоставя всичко, което бихте искали от едно Volvo, но в по-малък пакет. Като всяко Volvo, това е изключителен продукт, който е безопасен и проектиран според хората и техните нужди.“

  От Volvo твърдят, че EX30 въплъщава всички ценности на марката, но в по-малък формат. Дългото междуосие, големите колела и еднаквите надвеси внасят баланс и рафинираност в екстериора. Моделът е изцяло електрически, с уверено лице и дигитален светлинен подпис „Чукът на Тор“. Пет живи екстериорни цвята, от стилно облачно синьо до изразителен жълт мъх – последният вдъхновен от лишеите на западното шведско крайбрежие – му придават открояващ се характер и ярка индивидуалност.


  Батерии с различна технология  

  Клиентът може да избира между варианти на EX30 с три опции за задвижване и два различни типа батерии, което позволява на Volvo да предложи атрактивна базова цена на модела. 

  За хора, които прекарват по-голямата част от времето си в града или изминават по-къси разстояния между зарежданията, се предлага вариант с един двигател и LFP батерия. LFP батерията със стандартен пробег, която използва литий и железен фосфат, е по-рентабилна и по-малко ресурсоемка, затова е по-добрият вариант, ако целта не е максималният пробег.


  В случай че дългият пътувания са приоритет, точният избор е вариантът с един електродвигател с NMC батерия и разширен пробег. NMC батерията включва литий, никел, манган и кобалт и произвежда енергията си по-ефективно от LFP варианта. Тази опция дава възможност за изминаване на до 480 км с едно зареждане.

  Ако най-важна е мощността, може да бъде предпочетена версията Twin Motor Performance, в която NMC батерията се комбинира с допълнителен втори електромотор. Този вариант на EX30 със задвижване на четирите колела осигурява 315 кВт (428 к.с.) мощност и по фирмени данни ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,6 секунди – най-ниската стойност в историята на Volvo. 

  Вариантът Twin Motor с разширен пробег има мощност на зареждане до 153 кВт, докато моделът със стандартен пробег се зарежда със 134 кВт. Това означава, че батерията може да бъде заредена от 10 до 80% за малко повече от 25 минути. Чрез централния дисплей и приложението на автомобила можете да зададете силата на тока, максималното ниво на заряда и кога да започнете зареждането.


  По-малък въглероден отпечатък, повече безопасност

  EX30 е проектиран да има най-ниския въглероден отпечатък от всички автомобили Volvo до момента и е важна стъпка напред в амбициите на марката за устойчивост. Чрез намаляване на  емисиите през целия производствен и жизнен цикъл и внимателен подбор на материалите общият въглероден отпечатък на модела за 200 000 км шофиране е  сведен до по-малко от 30 тона.

   EX30  е проектиран да бъде толкова безопасен, колкото може да се очаква от едно Volvo, и   включва серийно специална функция за безопасност на велосипедисти, която помага за предотвратяване на злополуки, като предупреждава, когато някой от пътниците е път да отвори вратата си пред велосипедист, скутер или бегач.


  За излети сред природата

  От следващата година EX30 ще се предлага в Cross Country вариант. Поръчки за тази специална версия ще се приемат от началото на 2024 г., а производството се очаква да започне по-късно същата година. 

  Volvo EX30 Cross Country ще се базира на солидното Cross Country наследство в известната гама от модели за клиенти, които са готови на малки приключения със своя автомобил. Той ще се предлага с набор от персонализирани функции, като по-голям просвет, 19-цолови черни джанти и опция за 18-цолови джанти с индивидуални гуми.

  Свързани публикации

  Оставете коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

  Най-нови

  AUTOCLUB.BG във Facebook

  Facebook Pagelike Widget

  Спорт