728 x 90

Продават кошмара на всеки природозащитник!

Официален разход от 141/100 л/км, 27-литров двигател Rolls-Royce Merlin и 750 к.с. чиста неподправена лудост! „The Beast“? Това име да ви говори нещо? В най-добрия случай някои автомобилни ентусиасти се сещат за прозвището на служебната лимузина, с която се вози американският президент. Не, не е това. „The Beast“ е ползвано като наименование и на един

Официален разход от 141/100 л/км, 27-литров двигател Rolls-Royce Merlin и 750 к.с. чиста неподправена лудост!

„The Beast“? Това име да ви говори нещо? В най-добрия случай някои автомобилни ентусиасти се сещат за прозвището на служебната лимузина, с която се вози американският президент. Не, не е това. „The Beast“ е ползвано като наименование и на един британски автомобил, пред който, честно казано, лимузините на американските президенти изглеждат малко бледи. В този случай „The Beast“ е британски автомобил. И по-точно – дълго към 5,80 метра комби с каросерия тип Shooting Brake.

Зараждането на една луда идеяПървоначално автомобилът изглежда доста консервативно спрямо това, което виждате на снимките, дори фирмената решетка на Rolls-Royce и емблемата на британската компания „Spirit of Ecstasy“ са били разпознаваеми. През 1972 година автомобилът е готов, тогава Дод започва да посещава с него различни събития, като през 1975 година идва ред на Швеция. Връщането от там обаче се оказва драматично, автомобилът избухва в пламъци на път, за щастие е угасен навреме и няма пострадали. Историята му започва през 1966 година, когато на един господин на име Пол Джеймисън му хрумва странната идея да инсталира в автомобил двигател, ползван за танк. И изборът му попада на британския двигател Rolls-Royce Meteor с 27 литра работен обем. В историята се появява и друг господин, пак британец, на име Джон Дод, който имал за задача да направи трансмисия за въпросния автомобил. По-късно именно Дод купува целия автомобил и възлага на фирмата Fibre Glass Repairs да направи каросерия от стъклопласт.

Втори опит

Време е за пълна реставрация, която включва и тотално нов дизайн. Двигателят е сменен, този път с такъв от самолет – 27-литров Rolls-Royce Merlin, този път с компресор. Трансмисията задвижва задния мост и е доставена от General Motors. Каросерията отново е възложена на Fibre Glass Repairs, но този път с дизайна се заема друг човек – Боб Фелпс. Резултатът е умопомрачителен – осем светлини, безкрайно дълги надвеси, странични ауспуси, отвори отстрани на предния капак – сами можете да видите снимките. Интересно е да се отбележи, че самият Дод има дългогодишни спорове с Rolls-Royce и има пълна забрана да ползва както марката, така и емблемата на прочутата британска компания, дори получава присъда, докато се откаже от каквито и да е официални връзки на своя автомобил с фирмата Rolls-Royce. По-късно Джон Дод се мести в Испания, скоро специалният автомобил отива при него, като през годините той е каран в околностите на Малага. Дод почива на 90-годишна възраст през декември 2022 година, а автомобилът се продава на търг.

Умопомрачителни данни

Според известните технически подробности, предното окачване и кормилното управление са модифициран вариант на използваната от Austin Westminster техника, докато задното окачване е модифициран вариант на използваното от Jaguar XJ V12. Интериорът показва множество превключватели от състезателен тип, както и дебели подови стелки. Зад спортните предни седалки има огромно товарно пространство. Двигателят има мощност около 750-760 конски сили, разходът на гориво е, моля, забележете, около 141 литра на 100 километра. Максималната измерена скорост е 294,5 километра в час. Автомобилът обаче никога не е ползван за състезания и има разрешение за движение по цивилните пътища. „The Beast“ предстои да бъде продаден на търг от Car & Classic започвайки днес, на 9 март, а краят на търга е след 7 дни на 16.03.23. Пробегът е 10 685 мили, което се равнява на около 17 200 километра. Цената за момента е изключително трудна за определяне.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт