728 x 90

Защо предпазните колани са задължителни?

Предпазните колани са едни от най-старите средства за повишаване на безопасността в моторните превозни средства. Дори и в България, след години „обучаване“, шофьорите най-накрая се научиха да слагат всеки път коланите си. Но защо те са задължителни? Препубликуваме материал на колегите ни от Съюза на Българските Автомобилисти по въпроса без редакторска намеса. „Законът и предпазния

Предпазните колани са едни от най-старите средства за повишаване на безопасността в моторните превозни средства. Дори и в България, след години „обучаване“, шофьорите най-накрая се научиха да слагат всеки път коланите си. Но защо те са задължителни? Препубликуваме материал на колегите ни от Съюза на Българските Автомобилисти по въпроса без редакторска намеса.

Законът и предпазния колан

Законът за движение по пътищата (чл. 184 (4) 7.) е категоричен: Наказва се с глоба 50 лв. водач, който не изпълнява задължението за използване на предпазен колан или  носене на каска или превозва пътник, който не изпълнява задължението за използване на предпазен колан или носене на каска. Към паричната санкции се добавя и отнемане на 6 контролни точки на шофьора на превозното средство.

За да знаете правата си, трябва да отбележим, че според чл. 137а. (2) от същия закон: Могат да не използват обезопасителни колани: 

 1. бременните жени;
 2. лицата, чието физическо състояние не позволява използването на обезопасителен колан;
 3. лицата с трайни увреждания на горни крайници и/или опорно-двигателния  апарат, които управляват моторни превозни средства, адаптирани съобразно техните нужди;
 4. водачите на таксиметрови автомобили, когато превозват пътници в рамките на населеното място; 
 5. инструкторите – при управление на автомобила с учебна цел.

След като проверихме какво показва актуалната статистика и какво казва действащото законодателството, то ето какво можем да научим от историята.

Историята на предпазните колани в 7 важни години  

1885: Американското патентно ведомство издава първия патент за предпазен колан.

1949-50: Компанията Nash Motors предлага предпазни колани за скута в определени модели автомобили.

1959: Инженерът на Volvo Нилс Бохлин изобретява първия триточков предпазен колан в Швеция, като комбинира колана и презрамката в един непрекъснат колан, който може да се закопчава с една ръка. Отвореният патент на изобретението позволява на други производители да го използват.

1968: В САЩ е приет първият закон за предпазните колани, наречен Федерални стандарти за безопасност на моторните превозни средства, който изисква всички нови автомобили, продавани в САЩ, да разполагат с предпазни колани на предните седалки и задните седалки.

1984: Ню Йорк приема първото „първично правоприлагащо законодателство“, при което полицай може да спре и да глоби шофьор само за това, че не е с предпазен колан. Естествено мярката води до бърз скок в използването на им, а с това и по-малко смъртни случаи и наранявания.

1993: Кампанията „Закопчай или фиш“ в Северна Каролина, която включва телевизионни реклами и билбордове, значително увеличава използването на предпазните колани от 65% до 81%. Десетилетие по-късно кампанията става национална.

2006: Поставянето на безопасни колани е задължително за всички пътуващи в моторно превозно средство на територията на Европейския съюз. По официални данни на ЕС, липсата на безопасен колан при пътуване е втората най-честа причина за смърт на пътя, след високата скорост. На трето място е шофирането в нетрезво състояние. Освен законодателството ЕС осигурява финансиране за кампании за детската безопасност при пътуване.

Елементарен навик – съществена промяна

Едва ли съществува друг навик, толкова лесен, но същевременно ефективен като поставянето на предпазния колан, който буквално спасява живота. Данните показват, че над 90% от населението в САЩ през 2020 г. е използвало предпазен колан. И изглежда, че резултатите са налице. Например през 2014 г. употребата на безопасни колани е спасила над 12 800 живота, а през 2017 г. числото е почти 15 000. Изчислено е, че от 1975 до 2017 г. предпазните колани са предотвратили преждевременната смърт на близо от 375 хил. американци. Установено е, че през 2019 г. около половината от загиналите пътници са били без поставен колан в превозното средство.

Но стига толкова суха информация. Представяме пълен наръчник за използването на предпазния колан – без повече оправдания – скоро, в продължението. Междувременно запомнете трите най-важни неща от тази статия:

 1. ПОСТАВЯНЕТО НА ПРЕДПАЗЕН КОЛАН Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЗА ВСИЧКИ ПЪТНИЦИ, ДОРИ И ЗА ТЕЗИ НА ЗАДНАТА СЕДАЛКА!
 2. САМО ОПРЕДЕЛЕНИ ПЪТНИЦИ ИМАТ ЗАКОНОВОТО ПРАВО ДА НЕ ПОСТАВЯТ ПРЕДПАЗЕН КОЛАН ПРИ ПЪТУВАНЕ.
 3. ПОСТАВЯНЕТО НА ПРЕДПАЗЕН КОЛАН Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЗА ЦЯЛА ЕВРОПА.

Защо предпазните колани са задължителни? – Наръчникът

Да продължим от там, от където бяхме стигнали. Ако си спомняте в Съединените щати през 2017 г. предпазните колани спасяват близо 15 хил. души от фатален край. А знаете ли, че са констатирани случаи, при които други над 2500 души са могли да останат живи след тежки катастрофи през същата година – ако са били с предпазен колан по време на произшествието. Последствията от липсата на предпазен колан при пътуване или неправилното му поставяне е очевидна:

 • Поставянето на предпазен колан помага за безопасното и сигурно пътуване, докато без него резултатът при сблъсък води до буквалното изхвърляне на пътуващия, което почти винаги е фатално.
 • Въздушните възглавници не са достатъчни, за да си осигурите безопасност. Точно обратното – силата на разтваряне на въздушната възглавница може да доведе до сериозни наранявания или смърт, ако сте без предпазен колан.
 • Неправилното поставяне на предпазния колан, например под мишницата, поставя пътуващите възрастни или деца в голям риск при катастрофа.

В числа, ползите от поставянето на безопасен колан при пътуване са категорични: рискът от наранявания водещи до смърт пада с до 45%, а средните до тежки наранявания са с 50% по-малко. Ако пътувате в джип, рискът от смърт намалява с до 60% и можете да избегнете по-тежките нараняване с до 65%, когато сте с колан.

Наръчник за правилно използване на предпазния колан

Три – толкова са точките, касаещи предпазния колан, които всеки пълнолетен гражданин трябва да знае.

 1. Задължителното поставяне на предпазен колан е най-ефективното нещо, което можете да направите, за да се предпазите при евентуален пътен инцидент. Предпазните колани са най-добрата защита срещу нарушители на правилата за движение, агресивни и разсеяни водачи. Ако бъдете закопчани в момента на  катастрофата, коланът ще ви задържи на сигурно място, а няма да бъдете изхвърлени от автомобила си, което почти винаги е смъртоносно.
 2. Въздушните възглавници са предназначени да работят с предпазни колани, а не да ги заменят. Ако не сте поставили предпазния колан, може да бъдете хвърлени в бързо отварящата се челна въздушна възглавница. Това може да причини сериозни наранявания и дори да ви убие. Но това съвсем не означава да се опитвате да деактивирате въздушните възглавници или да повредите системата, грижеща се за правилното им функциониране.
 3. Указания за безопасно закопчаване – Широкоразпространеният триточков предпазен колан, образно се разделя на две части: едната, която преминава през скута и другата, преминаваща през рамото. Те съответно обхващат таза и гръдния кош, които са по-издръжливи на удари, отколкото други части на човешкото тяло. Поставете раменната част през средата на гърдите и далеч от врата. Коланът за скута лежи върху бедрата, а не върху стомаха. НИКОГА не поставяйте раменния колан зад гърба си или под мишница.

И още нещо – правилният размер. Преди да купите кола, проверете дали нейните предпазни колани са подходящи за вас. Попитайте продавачът за регулаторите на предпазните колани, които могат да ви помогнат да постигнете най-доброто напасване. Ако имате нужда от по-широк колан, свържете се с производителя на автомобила си, за да получите удължители. Ако притежавате по-стара или ретро кола, която не е оборудвана с триточков колан, консултирайте се с производителя на автомобила или експерти по безопасност, за това как да модернизирате класическото си возило с днешните по-сигурни колани, а с това да спазите и нормативните изисквания.

Предпазният колан, децата и бременните жени

Действащото българско законодателство позволява на бременните жени да не поставят предпазен колан при пътуване. Но ако сте бременна и желаете да осигурите повече безопасност за себе си и нероденото си дете, ето някои препоръки, които бихте могли да приложите според ситуацията и собствената си преценка. Особено важно е да запомните как да позиционирате седалката си и да поставите предпазния колан.

Лекарите не поставят ограничения пред използването на предпазния колан, който може да слага през всеки етап от бременността. Не забравяйте, че това е единственото най-ефективно действие, което може да предприемете, за да защитите себе си и бебето при потенциален пътен инцидент.

 • Какъв е правилният начин да се постави колана?

Раменната част от колана се поставя далеч от врата, но не и от рамото. Той преминава през гръдната област – не бива да стои прекалено хлабаво. Коланът се поставя под корема, така че да приляга плътно през бедрата и тазовата кост. НИКОГА не поставяйте раменния колан под мишница или зад гърба си. НИКОГА не поставяйте колана през или над корема си!

 • Как се регулира седалката?

Нагласете седалката в удобно, изправено положение. За да сведете до минимум разликата между рамото и предпазния колан, избягвайте да накланяте седалката повече от необходимото. Ако шофирате, спазвайте възможно най-голямо разстояние между корема и волана. Уверете се, че достигнете удобно волана и педалите. Избягвайте да оставяте корема да докосва волана.

 • Автомобилът е снабден с въздушни възглавници?

Въздушните възглавници не отменят правилното поставяне на предпазния колан, защото те са предназначени да работят заедно с него, а не да го заменят. Без предпазен колан можете да се блъснете във вътрешността на превозното средство, други пътници или да бъдете изхвърлени от превозното средство.

 • Колата е с ключ за деактивиране на въздушната възглавница ON-OFF?

Не, оставете активирана системата за въздушни възглавници. Предпазните колани и въздушните възглавници работят заедно, за да осигурят най-добрата защита за вас и бебето.

 • Какво трябва да направите, ако настъпи автопроизшествие?

Потърсете незабавна медицинска помощ, дори ако смятате, че не сте ранени, независимо дали сте шофьор или пътник.

Да обобщим най-важното, което да запомните:

 1. ПРАВИЛНОТО ПОСТАВЯНЕ НА ПРЕДПАЗНИЯ КОЛАН Е НАЙ-ЕФЕКТИВНИЯТ МЕТОД, ЗА ДА СЕ ПРЕДПАЗИТЕ ПРИ НАСТЪПВАНЕ НА ПТП.
 2. ВЪЗДУШНИТЕ ВЪЗГЛАВНИЦИ ДОПЪЛВАТ ЗАЩИТАТА НА ПРЕДПАЗНИЯ КОЛАН, А НЕ Я ОТМЕНЯТ.
 3. БРЕМЕННИТЕ ЖЕНИ СА ОСВОБОДЕНИ ОТ ЗАДЪЛЖЕНИЕТО ДА ПОСТАВЯТ ПРЕДПАЗЕН КОЛАН, НО АКО РЕШАТ ДА ГО НАПРАВЯТ, ТО ТОЙ НЕ БИВА ДА ПРЕМИНАВА ПРЕЗ ИЛИ НАД КОРЕМА ИМ. 

В продължението ще разгледаме всички въпроси касаещи използването на предпазния колан при децата.

Защо предпазните колани са задължителни? – Децата

В развитието на всеки човек има един период, в който от дете става тийнейджър. Преходът има отношение и към безопасността, която трябва да бъде осигурена при пътуване. В този период родителят трябва да направи точна преценка, кога неговото дете вече няма нужда от детска седалка и трябва да използва предпазният колан.

Кога детето е готово да използва предпазния колан в автомобила самостоятелно?

Преходният период се случва около 12-годишна възраст. Но децата са различни и кога ще спрете използването на детската седалка зависи от това дали тя вече е умаляла и дали можете да поставите правилно предпазният колан на детето – например, ако то е достигнало височина от 1.50 м. Има три условия, които трябва да бъдат изпълнени, за да демонтирате за постоянно детската седалка:

 • Приляга ли гърба на детето добре по облегалката?
 • Коленете естествено сгънати ли са, когато то седи на автомобилната седалка?
 • Достига ли с крака пода?

Обърнете внимание и на други фактори:

 • Тази част от колана, предназначена за скута, трябва да преминава през горната част на бедрата, а не върху стомаха.
 • Другата част от колана, преминаваща през рамото, трябва да лежи плътно на рамото и гърдите, а не да пресича врата или лицето!
 • Наблюдавайте детето и никога не му позволявайте да поставя раменната част от колана под мишница или зад гърба – това може да причини тежки наранявания при катастрофа.
 • Въпреки, че детето е достатъчно голямо, за да не използва детска седалка, нека то да се вози на задната седалка – там е по-безопасно.

Винаги проверявайте дали предпазният колан може да бъде поставен правилно на детето, когато ще пътува в различен автомобил. Детската седалка може да бъде нужна в някои коли, а излишна в други. Ако предпазният колан, не може да бъде поставен, съобразно изброените правила, то тогава детето трябва да използва детска седалка.

Не забравяйте, че родителят винаги е пример за подражание на своите деца!

Поведението на родителя има най-голямо влияние върху действията на децата. Възпитайте децата да спазват правилата за безопасност със своя личен пример. Винаги поставяйте предпазният колан, преди да потеглите – така основателно ще изисквате от тях да поставят и техните веднага щом се качат. Всички в семейството трябва да знаят, че безопасността е отговорност на всички пътуващи в превозното средство.  

Възможно е да срещнете трудности, при налагането на правилата за безопасност, когато децата растат. НЕ бива да правите компромиси – поставянето на предпазния колан при пътуване не подлежи на договаряне. Затова винаги поставяйте своя предпазен колан и никога не потегляйте, докато и децата не поставят своите. Ето няколко съвета:

 • Бъдете за модел за подражание – Приучаването към редовно поставяне на предпазния колан се случва чрез копиране на поведението на възрастните. Проучвания показват, че децата, чиито родители използват предпазни колани, са много по-склонни да повтарят техните действия.  
 • Последователността е ключът към успеха – Постоянно напомняйте на децата да поставят правилно предпазния колан през цялото пътуване. Превърнете го в семейно правилно, че предпазния колан трябва да се използва винаги, независимо от продължителността на пътуването. Дори, когато просто ще преместите колата. Фактите сочат, че кратките, рутинни пътувания крият най-голям риск от ПТП.
 • Подходящият предпазен колан за вашето дете – Рискът от нараняване сред децата пътници е значително по-висок, когато предпазните им колани са разхлабени или неправилно разположени. Запомнете условията за правилното поставяне на предпазния колан и следете дали децата ги спазват.

На предната или на задната седалка?

Според действащото законодателство (чл. 133 (2) от ЗДвП): Превозването на деца до 12-годишна възраст е забранено на предната седалка на лек автомобил, освен ако за детето е поставена допълнителна специална седалка. Препоръчително е за максимална безопасност, децата да се превозват на задната седалка. Причината – повечето инциденти се случват в предната част на колата, а задната седалка е най -отдалечена при удар. През първото шестмесечие у нас са загинали общо 7 деца, от които 5 като пътници и нито едно като пешеходец. Общо 380 малолетни и непълнолетни са пострадали при ПТП. Не подценявайте риска!

За финал – най-важното, което да запомните като родител, за детската безопасност в автомобила:

 1. УВЕРЕТЕ СЕ, ЧЕ ПРЕДПАЗНИЯТ КОЛАН Е ПОСТАВЕН ПО ПРАВИЛНИЯ И БЕЗОПАСЕН НАЧИН НА ДЕТЕТО.
 2. БЪДЕТЕ ЗА ПРИМЕР НА ДЕЦАТА СИ – ВИНАГИ СЛАГАЙТЕ ПРЕДПАЗНИЯ КОЛАН, ЗА ДА ИМАТЕ ОСНОВАНИЕ ДА ИЗИСКВАТЕ СЪЩОТО И ОТ ТЯХ.
 3. ЖЕЛАТЕЛНО Е ДЕЦАТА ДА СЕ ВОЗЯТ НА ЗАДНАТА СЕДАЛКА, ТЪЙ КАТО ТЯ ОСИГУРЯВА ПО-ГОЛЯМА БЕЗОПАСНОСТ ПРИ НАСТЪПВАНЕ НА ПТП.

Източник: СБА

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт